Wie niet reageert, die doneert

Elise van Hoek

Manager Onderzoek & Beleid

07 maart 2020

Bij ons thuis zwerft een paarse folder rond met een persoonlijke vraag. Mijn man heeft zijn keuze al ingevuld, ik aarzel nog. Niet omdat ik niet weet wat ik wil. Maar het voelt als een verplichting, inloggen met je DigiD en je keuze aanvinken in een donorregister. Ik deel mijn keuze liever enkel alleen met mijn man. Maar dat kan niet meer.

1 juli 2020 is het zover: elke Nederlander heeft dan gekozen wat er met zijn of haar organen na overlijden moet gebeuren. Tenminste, dat is het ideale plaatje. Maar de praktijk is weerbarstiger. Op dit moment hebben 3,8 miljoen mensen vastgelegd dat ze orgaandonor willen zijn. Dat is te weinig om aan de vraag naar organen te voldoen. In 2018 vonden 815 organen hun weg naar nieuwe patiënten, afkomstig van 273 overleden mensen. In 2019 zakte dat tot 769 organen, afkomstig van 250 donoren.

Van een grote groep is onbekend wat ze willen. En dat zou moeten veranderen. Om die reden werd de wet gewijzigd: ons land gaat over naar een Actief Donorregistratiesysteem (ADR). Wie de moeite van registratie niet neemt, krijgt ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ achter zijn of haar naam. Dat is niet het laatste woord, nabestaanden kunnen alsnog bezwaar maken.

Glad ijs

Toch blijft het glad ijs. Niet iedereen in onze samenleving beseft dit. Er zijn kwetsbare groepen: de dak- en thuislozen, de laaggeletterden, de huishoudens met problematische schulden. Zij krijgen de folders en brieven over de donorwet niet, kunnen ze niet lezen, of komen daar niet toe, omdat ze al hun energie nodig hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Als we niet opletten, kan het gebeuren dat zo mensen ongewild ‘geen bezwaar…’ achter hun naam krijgen. En dat raakt aan een belangrijke vraag: van wie is mijn lichaam, ook na mijn overlijden? Hoe ver mag de overheid gaan? Zo krijgen we een ‘regelstaat’ die zegt: ‘Het donortekort gaan we met of zonder uw goedvinden oplossen. Wie niet reageert, die doneert.’

Waar sprake is van ziekte en lijden, mogen we een beroep op elkaar doen om te helpen. Mensenlevens redden via donatie van organen is een wezenlijk en belangrijk doel. Onmisbaar bij deze keuze is antwoorden op vragen: hoe gaat orgaandonatie? Wat is hersendood? Wat betekent dit voor mijn naasten? Kan ik wel doneren, ondanks mijn ziekte of ouderdom? Hulp bij deze vragen vindt u op www.npvzorg.nl/keuzehulp-orgaandonatie/

We zijn de vrijblijvendheid voorbij. Alleen als u bewust kiest, kiest u zelf.

 

 

Wie niet reageert, die doneert

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's