Versterkt de pro-life beweging taboes?

Communicatie NPV

Afdeling Communicatie

15 december 2017

‘Oproepen tot duurzaamheid om het milieu te sparen versterken het taboe. Burgers zouden zich hierdoor juist minder vrij voelen om hierin zelf overwogen keuzes te maken. Denk aan rijden met een elektrische auto, gebruikmaken van het openbaar vervoer of kiezen voor de fiets’.

U vindt dit een vreemde redenering? Wij ook. Toch gaat een soortgelijke argumentatie rond in de publieke opinie: pro-life acties versterken het taboe op abortus, waardoor vrouwen zich minder vrij voelen om hierin zelf overwogen keuzes te maken.

Overwogen keuzes maak je alleen als je wat te kiezen hébt. Laten we eens kijken naar de abortuskeuze. De meeste vrouwen zullen niet graag voor zo’n dilemma komen te staan. Voorkomen is daarom de beste manier. Dat vraagt om kennis. Vanaf welke leeftijd kan je zwanger worden? Weet je hoe je eigen cyclus werkt? En wist je dat je ook zwanger kunt worden als je ongesteld bent? Naast kennis zijn ook je eigen opvattingen belangrijk: wanneer ga je met iemand naar bed? Heb je een relatie of niet? Ben je trouw in die relatie? Is hij de enige, of niet? Neem je verantwoordelijkheid voor elkaar? Kortom: hoe ga je om met seksualiteit?

En dan gaat het fout en raak je onbedoeld zwanger. Dit zet je hele wereld op z’n kop. Dat is zwaar. En dan moet je in korte tijd ook nog hele ingrijpende keuzes maken. Keuzes die ook het ongeboren leven aangaan. Keuzes die ook levenslange gevolgen kunnen hebben, voor jou en je relaties. Veel vrouwen vinden hun gezin compleet en zien op tegen gezinsuitbreiding. Of ze hebben geen kinderwens. Ook praktische problemen als geld, huisvesting, opleiding of geen werk zijn veel genoemde redenen. Medische redenen, seksueel geweld of misbruik worden minder vaak genoemd. En liever een jongen dan een meisje? Ook dat is reden voor abortus, al worden die aantallen niet bijgehouden in Nederland (gegevens vind je terug in de evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap uit 2005 en de jaarlijkse rapportages van de Inspectie over de Wet afbreking zwangerschap).

Al deze redenen spelen niet alleen een rol bij het nemen van een besluit, maar ze zijn ook van invloed op de verwerking van een abortus achteraf. Goed kiezen – en daarbij geholpen worden – is dus ontzettend belangrijk! En heb je eenmaal een keuze voor abortus gemaakt? Ook dan blijft het mogelijk op een later moment aan te kloppen voor hulp bij de verwerking. Driekwart van de vrouwen met een abortuservaring komt nogmaals, of voor een derde of vierde keer voor een keuze tot wel of niet uitdragen van de zwangerschap. Wat zou het al een stap vooruit zijn als we dat kunnen verminderen!

Alle rechterhanden gingen omhoog op het Malieveld 9 december. Dat was op de vraag: ‘Wie is er bereid een ongewenst zwangere vrouw te helpen?’ Elke vrouw is anders, elke hulpvraag is anders. Er is de ‘happy few’ van de hoogopgeleide vrouw die haar keuze maakt, mogelijk mede uit angst voor carrièreverlies of inbreuk op het perfecte modelgezin.  Daarnaast zijn er de studenten, aan het begin van hun carrière. Welke regelingen zijn er voor hen? Of zijn ze overgeleverd aan de willekeur van docenten-goodwill om studie en kind te combineren? Dan zijn er de vrouwen die bedreigd worden met eerwraak, geweld of moord als ze hun kind laten komen. Tieners die er compleet alleen voor staan. Vrouwen die dolgraag hun kind willen houden, alleen niet weten hoe ze het praktisch geregeld moeten krijgen. En daarom: praat over abortus. Een vraag om abortus verbergt vaak andere problemen.

Zou de belangrijkste reden van het taboe niet zijn dat abortus een morele keuze is? Een ethisch dilemma? De noodsituatie waarvoor abortus ooit bedoeld was, is omgeslagen in zelfbeschikking. Maar ook dat lijkt een gepasseerd station: zelfbeschikking is omgeslagen in dwang en druk. Dwang door de omstandigheden en druk door anderen. Waar is de vrije keuze? Hoe vrij is de vrouw die haar kind moet opofferen voor haar carrière, haar veiligheid, welzijn en haar geluk? En juist daarvoor pleit de pro-life beweging: ruimte voor hulp en ruimte voor echte keuzes, met aandacht voor de vrouw en haar kind. Want iedere vrouw én ieder kind verdienen beter dan abortus.

 

Versterkt de pro-life beweging taboes?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's