Vaccinatie in het nieuws

21 november 2016

Afgelopen weken brak een discussie los over een toenemend aantal ouders dat hun kinderen niet wil laten vaccineren, bijvoorbeeld uit angst dat hun kind als gevolg ervan autisme ontwikkelt.
Het rijk wil meer geld steken in het voorlichten van ouders die twijfelen of hun kind moet meedoen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Met het geld kunnen jeugdartsen en verpleegkundigen meer tijd vrij maken voor deze doelgroep.
Artsen en verpleegkundigen krijgen steeds meer vragen over het Rijksvaccinatieprogramma. Oude ziekten raken uit beeld. Mensen hebben geen idee wat mazelen of rode hond inhoudt. Daarnaast komen er steeds meer vaccins bij. En dan is er nog de tendens dat mensen hun informatie zelf bij elkaar googelen. Daar moet antwoord op geboden worden.

Volgens mij is het voor het eerst dat bij de discussie rondom vaccinatie niet direct boos en beschuldigend naar de ‘biblebelt’ werd gewezen, hoewel de rectificatie in het tv-programma Pauw wel weer stigmatiserend was.. Een hele andere groep ‘kritische ouders’ is de laatste weken in beeld gekomen.

Ik ben blij dat de overheid wil inzetten op informatievoorziening en niet op wet- en regelgeving om vaccinatie te verplichten. De NPV draagt graag bij aan goede informatievoorziening. Via de NPV-Advieslijn beantwoorden we vragen zodat mensen de juiste informatie in handen hebben. De NPV neemt zelf geen principieel standpunt in over vaccinatie, maar geeft handvatten om tot een goede persoonlijke keuze te komen. We nemen wel het standpunt in dat de informatie van het RIVM klopt en hebben moeite met de ‘wilde’ anti-vaccinatieverhalen die op internet de ronde doen.

Gewetensbezwaren verdienen aandacht in het gesprek over vaccinatie. We doen er daarom goed aan om de kritische ouders die nu van zich laten horen niet het voor karretje te spannen van principiële bezwaren die er leven. Dat vertroebelt het gesprek. Laat gewetensbezwaren onderbouwd worden met de daarbij behorende argumenten en niet met twijfels over de wetenschappelijke onderbouwing van vaccinatie.
En laten we ondertussen niet vergeten dat de hoge vaccinatiegraad in Nederland van 95 procent de niet gevaccineerde kinderen ten goede komt…

Vaccinatie in het nieuws

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's