Stille tocht vanaf het Malieveld: doet u en doe jij mee?

Astrid Bokhorst

Medewerker Advies & Toerusting

06 december 2018

De Week van het leven ligt weer achter ons en zaterdag 8 december is er nog de Mars voor het Leven met een stille tocht. Tal van organisaties slaan de handen ineen om aandacht te vragen voor het kwetsbaar leven in de moederschoot. Jaarlijks worden er ruim 30.000 levens – allemaal beelddragers van God – in de knop gebroken. Een stille ramp!

Demonstreren zit christenen niet zo in het bloed, maar hoe mooi zou het zijn als er voor elk van die ruim 30.000 ongeboren levens één iemand op het Malieveld staat. Om stem te geven aan hen die geen stem hebben (gekregen). Doet u en doe jij mee?

Afgelopen week gingen mijn gedachten verder dan zaterdag 8 december en het laat me niet los. Want er voltrekt zich nog een andere stille ramp in onze samenleving. Het aantal slachtoffers ligt vele malen hoger dan bij abortus en ook hier gaat het om kostbaar, kwetsbaar leven, geschapen naar Gods beeld, dat in de knop gebroken wordt. Kinderen en jongeren – ook uit eigen kring – die al heel vroeg volslagen de weg kwijt raken waar het gaat om een gezonde seksuele ontwikkeling.

Sinds april heeft de NPV-Advieslijn een chatmogelijkheid. Voor jongeren een beter middel om vragen te stellen, dan een telefoonlijn. Niet alle vragen passen bij de kerntaak van de NPV: de beschermwaardigheid van het leven en medische ethiek. Maar evengoed fijn dat ze de NPV weten te vinden en hulp vragen omdat dat met de chat anoniem kan. De vragen laten zien waar ook christelijke jongeren mee worstelen: seksualiteit, een gezonde identiteit en (het ontbreken van) duurzame relaties.  Ik sprak daarover met verschillende vertegenwoordigers van christelijke scholen en kerkelijk jongeren- en hulpverleningsorganisaties. De gesprekken bevestigen voor mij de grote omvang van de ramp die zich voltrekt. Maar ook dat er nog veel verlegenheid bestaat en het een groot taboe is in christelijke kring. Dat maakt het tot een stille ramp en het staat een oplossing in de weg.

Ondertussen hebben jongeren via het internet al heel jong toegang tot de meest verwrongen vormen van seksualiteit. De aantallen liegen er niet om en tegen de tijd dat ze toe zijn aan een duurzame relatie zijn ze de weg soms al volledig kwijt. De kans op een verslaving neemt toe als er aan 3 kenmerken is voldaan: het betreffende middel moet betaalbaar en toegankelijk zijn en anoniem gevonden kunnen worden. Verwrongen seksualiteit via het internet voldoet aan alle drie de kenmerken en de gevolgen zijn er dus ook naar. Tijdens de genoemde gesprekken bleek het Bijbelse antwoord in eigen kring op precies diezelfde drie punten gehinderd te worden. Hoe mooi zou het zijn als ook op dit punt christelijke scholen, kerken, jongeren-  en hulpverleningsorganisaties de handen ineen slaan.

Als er voor elke jongere die vroegtijdig de weg is kwijtgeraakt één iemand op het Malieveld zou staan, zou het er zwart zien van de mensen. Het zou de omvang van het probleem wel zichtbaar maken, maar de hulp niet dichter bij brengen. De uitdaging is om samen betaalbare, toegankelijke en zo nodig anonieme toerusting en hulp -op basis van de Bijbel- beschikbaar te maken.

Doet u en doe jij mee?

Astrid Bokhorst is manager Advies & Toerusting bij NPV – Zorg voor het leven

 

Bekijk het filmpje dat wij maakten op onze pagina over de Week van het Leven
Informatie over de Mars voor het Leven

Stille tocht vanaf het Malieveld: doet u en doe jij mee?

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's