Nip-test en onze cultuur

Diederik van Dijk

Directeur

21 juni 2018

NIP-test past bij klimaat waarin gehandicapt leven onvoldoende telt

Begin van deze week werd bekend dat de NIP-test afgelopen jaar bij 42% van alle zwangere vrouwen is afgenomen. Deze test is een jaar geleden beschikbaar gesteld voor alle zwangere vrouwen. Met de NIP-test kan worden onderzocht wat de kans is dat een kind wordt geboren met bijvoorbeeld het syndroom van Down.

In 2017 lag het genoemde percentage nog op 34%; bovendien ging toen nog een groep vrouwen naar het buitenland voor deze test. Valt het allemaal nog wel mee dus met het gebruik van deze test waarover de NPV zich altijd bezorgd heeft uitgelaten?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het verbinden van conclusies aan resultaten na één jaar onderzoek. De uitkomsten zeggen wellicht iets over de Nederlandse cultuur: Nederland is op het gebied van prenataal onderzoek geen koploper. In Denemarken laat meer dan 90% van alle zwangeren een NIP-test doen. Desondanks zag je bij de invoering van de 20-wekenecho na verloop van tijd het benutten ervan toenemen. Dat zou bij de NIPT ook zomaar kunnen gebeuren.

Het blijft goed om te realiseren dat de NIPT een test betreft die mensen voor ethische vragen plaatst die raken aan de zorg en beschermwaardigheid van het leven. In een tijd waarin steeds meer onderzoek gedaan wordt tijdens de zwangerschap lijkt de zorg voor, en de acceptatie en participatie van kinderen met een aandoening steeds minder vanzelfsprekend te worden. In de publieke opinie is het krijgen van een kind met een handicap zelfs bijna een keuze.

De NPV is van mening dat prenataal onderzoek alleen diagnostisch ingezet zou moeten worden, zoals ook geldt voor medische onderzoeken bij volwassenen. Health checks voor volwassenen worden niet aangeboden, waarom moeten baby’s dan wel uitgebreid onderzocht worden? Zweeft hier toch niet de misplaatste gedachte dat wij naar believen kunnen beschikken over ongeboren leven?

We pleiten daarom in ieder geval voor het handhaven van een financiële drempel: een eigen bijdrage voor de NIPT.

Diederik van Dijk is directeur van NPV

Nip-test en onze cultuur

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's