Keuzevrijheid gaat kennelijk boven beschermwaardigheid

Communicatie NPV

Afdeling Communicatie

03 januari 2017

Aan het einde van het jaar verschenen er twee opmerkelijke documenten: het langverwachte advies van de Gezondheidsraad over het geheel aan prenatale screening en een verslag van een schriftelijk overleg dat de Tweede Kamer met minister Schippers heeft gehouden over de NIPT (niet-invasieve prenatale test). De NIPT wordt dit jaar vanaf april aan alle zwangere vrouwen aangeboden. Met deze test kan o.a. het Downsyndroom worden opgespoord bij het ongeboren kind.

Het is een uitgebreid verslag over de kosten van de test, de manier waarop zwangere vrouwen voorbereid moeten worden op de test, wat te doen met nevenbevindingen etc. Schippers benadrukt het belang van keuzevrijheid en vindt dat toekomstige ouders geen druk mogen ervaren om te kiezen voor prenatale screening. ‘Niemand kan voor een ander bepalen of prenatale screening wel of niet wenselijk is. De ouders hebben de vrijheid om te kiezen wat zij belangrijk vinden. Het is van belang dat we respect opbrengen voor elkaars keuzes, ook als dat een keuze is die we zelf niet zouden maken. In de counseling voor prenatale screening wordt daarom aan deze keuzevrijheid expliciet aandacht besteed, waarbij toekomstige ouders op een waardevrije manier informatie krijgen over prenatale screening.’

Maar wat als deze keuzevrijheid leidt tot minder geboorten van kinderen met het Downsyndroom, of beter gezegd, een toename van abortus vanwege Downsyndroom? Schippers antwoordt: ‘Als uit deze keuzevrijheid de situatie ontstaat dat er haast geen kinderen met het syndroom van Down geboren worden, dan vind ik dat we dat moeten accepteren. Ik vind het eerder onwenselijk om mensen de mogelijkheid tot het verkrijgen van informatie over de gezondheid van hun kind te onthouden omdat de daaruit voortvloeiende handelingsopties en de eventueel daaruit voortvloeiende keuzes niet door iedereen gerespecteerd worden.’

Een gebrek aan het maken van een geïnformeerde keuze is volgens Schippers dus erger dan toename van abortus vanwege Downsyndroom?!

Ik heb de zin een paar keer moeten lezen om de boodschap goed tot me te kunnen laten doordringen. Keuzevrijheid gaat kennelijk boven beschermwaardigheid. Deze ethiek zagen we ook al in het debat over voltooid leven, waarbij het nog gaat om mensen die zelf stem kunnen geven aan hun keuzes. Bij prenatale screening gaat het over ongeboren kinderen, die zelf geen stem hebben.

Ook de Gezondheidsraad benadrukt in het uitgebrachte advies de waarde van de geïnformeerde keuze. Geïnformeerd kiezen gaat boven alles. Dat is de ethiek van de overheid en een belangrijke adviesorganisatie in 2017.

Het is voor de NPV helder wat ons ook dit jaar te doen staat: opkomen voor de waarde van het leven!

 


NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's