Alles is gezondheid! Daarom ook aandacht gevraagd voor seksuele gezondheid!

14 december 2016

Deze week vergadert de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid over het preventiebeleid. Een lange agenda ligt voor met tal van deelonderwerpen. Van roken en gehoorschade tot de darmkankerscreening. Grote gemeenschappelijke deler bij veel onderwerpen is dat mensen verleid moeten worden tot gezond leefgedrag. De voedingsomgeving van een school moet deugen. Mensen zouden er een gezonde leefstijl op na moeten houden met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging. Onder de noemer ‘Alles is gezondheid’ zijn tal van preventiethema’s en acties opgepakt.

Grote afwezige in de preventie-agenda is de seksuele gezondheid. Vaak wordt seksuele gezondheid als een apart thema behandeld en zijn preventie-activiteiten ook van andere aard. Recent kwam het nieuwsbericht naar buiten dat het aantal SOA’s toeneemt in Nederland. In plaats van mensen aan te sporen tot gezond seksueel gedrag, wordt er eerder gesproken over het gratis beschikbaar stellen van condooms voor jongeren of van PrEP, een pil die voorkomt dat je Hiv krijgt. Veilig vrijen is de boodschap, waarbij de veiligheid wordt beperkt tot maatregelen om een onbedoelde zwangerschap of een soa te voorkomen. Veiligheid in de zin van een seksuele relatie waarin sprake is van veiligheid en geborgenheid is buiten beeld.

Terwijl we worden aangespoord tot het eten van twee ons groenten en twee stuks fruit per dag, voldoende beweging, matig gebruik van alcohol etc. klinkt op het gebied van seksualiteit in de campagnes eigenlijk door: het maakt niet uit wat je doet, als je het maar lekker vindt en als je het maar veilig doet. Waarom wordt aansporen tot gezond seksueel gedrag direct uitgelegd als moraliserend? Waarom zou dat voor gezond eten, drinken en bewegen niet gelden?

Het wordt hoog tijd voor een campagne ‘gezond vrijen’. Ook op het gebied van seksuele gezondheid zijn gezonde patronen te onderscheiden. Trouw aan 1 partner is het beste middel om een soa te voorkomen. Trouw en geborgenheid dragen ook geweldig bij aan de psychische gezondheid van mensen. Als alles gezondheid is, zou seksuele gezondheid daar gewoon bij moeten horen.

Met het oog op het algemeen overleg Preventiebeleid op woensdag 14 december stuurde de NVP deze brief naar de Vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en sport.

Alles is gezondheid! Daarom ook aandacht gevraagd voor seksuele gezondheid!

NPV-Zorg
altijd dichtbij

Bekijk onze afdelingen

Onze thema's

Bekijk al onze thema's