In Nederland hebben we afgesproken dat mensen zelf bepalen welke zorg ze willen ontvangen. Een arts mag geen behandeling starten als een patiënt daar niet mee instemt. Aan de andere kant kunt u als patiënt een behandeling niet afdwingen. Er is dus goed overleg nodig tussen u en de arts.
Maar er kan een dag komen dat u tijdelijk of blijvend niet kunt aangeven wat u wilt, bijvoorbeeld door een ongeluk of een ziekte. Dan helpt het als u een wilsverklaring hebt: een rechtsgeldig document waarin uw wil rond (medische) zorg staat. Er zijn in Nederland diverse soorten verklaringen waarover meer informatie beschikbaar is op de website van de Rijksoverheid.
In de wilsverklaring benoemt u vaak ook een vertegenwoordiger: iemand die namens u mag spreken. Dat is belangrijk, want een arts kan tijdens een behandeling op moeilijke medische dilemma’s stuiten. In overleg met uw vertegenwoordiger kan hij dan bepalen welke zorg het beste bij uw wil past.
U kunt in principe zelf een wilsverklaring opstellen. Toch is het best ingewikkeld om helder op papier te zetten wat u precies wilt. Daarom heeft de NPV een goed doordachte wilsverklaring ontwikkeld: de NPV-Levenswensverklaring. De verklaring gaat uit van het beginsel dat het leven waardevol is en bescherming verdient. Ze noemt een aantal heldere uitgangspunten, bijvoorbeeld dat u geen behandeling wilt die het leven verkort. In de verklaring wijst u ook een vertegenwoordiger aan.
Misschien vindt u het lastig om nu al na te denken over een wilsverklaring. Toch kan het goed zijn om er niet te lang mee te wachten. Als u iets overkomt en u hebt geen wilsverklaring, dan moet er ter plekke gekeken worden wie uw vertegenwoordiger kan zijn: uw partner, een kind, of een broer of zus. Dan kan het onzeker zijn of uw visie echt meegenomen wordt bij beslissingen. Sta daarom op tijd stil bij de zorg rond ziekte en sterven.
Uit eigen onderzoek en uit gesprekken met mensen over onder andere de NPV-Levenswensverklaring blijkt steeds weer dat het gesprek over de verklaring nog waardevoller is dan het document. Alles draait om het gesprek met de arts en met de vertegenwoordiger. De wilsverklaring is daarmee als het ware een kapstok voor een goed gesprek.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met een wilsverklaring vaker hun wensen besproken hebben met hun naasten dan mensen zonder wilsverklaring. Als bekend is dat iemand een behandeling wel of juist niet wil, is de kans groter dat gebeurt wat diegene wenst, dan wanneer dat niet bekend is. Lees hierover meer onder het kopje ‘Meer weten’.
Het is altijd goed om in gesprek te blijven over de wilsverklaring, zeker als deze wat langer geleden is opgesteld. De NPV-Levenswensverklaring is een standaardverklaring. U kunt dan praten over wat de uitgangspunten van de verklaring nu voor u betekenen. Zo blijft voor uw omgeving en uw arts(en) duidelijk wat uw wensen zijn.
De NPV zet zich al ruim veertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor al uw ethische vragen. U kunt met deze vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn.
Op deze pagina vindt u vooral algemene informatie. Maar misschien vraagt u zich af welke wilsverklaring het beste bij u persoonlijk past. Of misschien herkent u een van de volgende vragen:
De NPV-Advieslijn staat voor u klaar, zo nodig 24 uur per dag, 7 dagen per week! U kunt contact opnemen via telefoon, e-mail of chat.
NPV-Advieslijn18 februari 2025
De EO zond op 28 januari het programma Dit is de kwestie uit met als thema ‘Tot de dood ons scheidt’ (bekijk hier de uitzending). Het ging over duo-euthanasie. NPV-directeur Bert-Jan Heusinkveld reageert.
12 februari 2025
Mensen faciliteren in het beëindigen van hun leven is iets zeer ingrijpends. Niet voor niets schrijft de World Medical Association dat euthanasie onder geen enkele mogelijkheid acceptabel is. Niet voor niets is er in Groot-Brittannië veel debat, dwars door levensbeschouwelijke overtuigingen heen, over een wetsvoorstel dat het mogelijk zou maken om aan terminaal zieken hulp bij zelfdoding te verlenen.
18 november 2024
Angst voor de dood, moeilijke vragen over medische behandelingen en onzekerheid rond het stervensproces maakt het voor heel veel mensen moeilijk om over het levenseinde te praten.
De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?