Reanimatie betekent letterlijk: opnieuw tot leven wekken. De (burger)hulpverlener probeert het hart, dat gestopt is met kloppen, weer op gang te brengen bij reanimatie. Dat kan op verschillende manieren. In het document ‘Keuzes maken over reanimatie’ kunt u meer informatie vinden over reanimatie:
Of er wel of niet wordt gereanimeerd is een keuze. Steeds vaker wordt gevraagd of u gereanimeerd wilt worden, of juist niet. De arts of verpleegkundige kan deze vraag aan u stellen. Maar u kunt het onderwerp ook zelf bespreken. Uw gezondheidssituatie speelt een belangrijke rol. Daar kan een arts een goede inschatting voor maken: is het medisch gezien zinvol dat u gereanimeerd wordt? Maar ook uw persoonlijke wensen zijn van betekenis. U kunt samen met uw arts het gesprek hierover voeren: die kent het beste uw medische achtergrond. Wilt u tips voor dit gesprek? Neem dan gerust contact op met de NPV-Advieslijn.
Een besluit of u wel of niet gereanimeerd wilt worden, is niet alleen een persoonlijke beslissing, maar vooral ook een medische beslissing. Daarom is het belangrijk om deze afweging samen met een arts te maken. De arts heeft de verantwoordelijkheid en de kennis om een goede medische behandeling te geven. Hij kan inschatten of een reanimatie zinvol is of niet. Bij het nemen van een besluit over reanimatie weegt de visie van de arts dus zwaar. Het kan zijn dat u zelf gereanimeerd wilt worden, maar dat de arts tot de conclusie komt dat dit medisch niet verantwoord is. Het is goed om te beseffen dat reanimatie dan niet af te dwingen is.
Andersom kunt u zelf wel redenen hebben om niet gereanimeerd te willen worden, óók als de kans van slagen medisch gezien reëel is. In zo’n geval telt de persoonlijke wens dus zwaarder dan de medische mogelijkheden.
Het is niet noodzakelijk om een besluit vast te leggen dat u wel gereanimeerd wilt worden. Bij een hartstilstand zal een arts in principe altijd tot reanimatie overgaan. Komt u samen met de arts tot de keuze om niet te reanimeren, dan is het wel belangrijk om dit vast te leggen.
Hiervoor bestaan verschillende vormen, zoals het niet-reanimerenbesluit, de niet-reanimerenverklaring en de niet-reanimerenpenning. Hoe u zo’n beslissing neemt en waar u dit moet vastleggen, leest u in het document ‘Keuzes maken over reanimatie’.
Als christen geloof je dat het leven door de Schepper aan je gegeven is. Tegelijkertijd ervaar je ook de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met dat kostbare geschenk.
In het nadenken over reanimatie zie je beide lijnen terug: Gods voorzienigheid en de verantwoordelijkheid van de mens. Sommigen zijn bang dat je door te reanimeren ingrijpt in het levenseinde dat God bepaald heeft. Je laat geen ruimte voor Zijn voorzienigheid.
Anderen vinden juist dat je op Gods plaats gaat staan als je níét reanimeert. Versnel je dan niet het einde van het leven?
Christenen kunnen dan ook tot verschillende keuzes komen als het gaat om reanimatie. De NPV denkt graag met u mee over wat beide gezichtspunten voor u betekenen.
Een besluit om niet te reanimeren kan lastig zijn. Want: je neemt een besluit om niet te handelen bij een hartstilstand en weet dat de dood dan onvermijdelijk is. Dat geeft sommige mensen het gevoel dat ze de dood in eigen hand nemen. Toch heeft reanimatie niets te maken met euthanasie. Bij euthanasie wordt het leven namelijk actief beëindigd door een medische handeling. Met een niet-reanimeerbesluit wordt juist afgezien van (zinloos) ingrijpen. Iemand overlijdt dan door een aandoening, en niet door een menselijke keuze of een menselijke handeling. Zo kan er voor een zieke of zwakke patiënt rust ontstaan om op een natuurlijke manier te sterven. Je accepteert dus dat er een grens is aan de maakbaarheid van het leven.
De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor al uw ethische vragen. U kunt met deze vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn. Wilt u graag met iemand doorpraten over reanimatie? Neem dan contact op met de NPV-Advieslijn.
Voor deze vragen kunt u contact opnemen met de NPV-Advieslijn, zo nodig 24 uur per dag, 7 dagen per week.
NPV-AdvieslijnOm u te helpen, heeft de NPV diverse producten ontwikkeld.
Wilt u ook nieuwsberichten tonen van een afdeling bij u in de buurt?
23 januari 2025
Dit artikel is een reactie op het interview ‘VVD en D66 willen af van verbod op kweken embryo’s voor onderzoek’ in de NRC
Complimenten krijg je vaak over je uiterlijk, eigenschappen of je prestaties. Maar wat maakt iemand waardevol? Het antwoord op die vraag vind je niet in iemands eigenschappen. Mensen zijn waardevol, gewoon, omdat ze mens zijn.
21 januari 2025
Spreken over abortus roept heftige emoties op. En zorgde voor ophef in de Tweede Kamer, zo bleek tijdens het commissiedebat over medische ethiek. Naast euthanasie, orgaandonatie en transgenderzorg kreeg de kwestie abortus bijzondere aandacht. Voorafgaand aan het debat stuurden wij daarom deze brief naar de leden van de vaste commissie VWS.
14 januari 2025
In 2023 dienden D66 en VVD een wetsvoorstel in dat het speciaal kweken van embryo’s voor onderzoek mogelijk zou moeten maken. Een embryo ontstaat als een zaadcel en eicel zijn samengesmolten en is het prilste begin van een mens.
De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?