Zoeken
A A A
headerbeeld

Zwangerschap

Een zwangerschap is over het algemeen een periode van blijdschap en verwachting. Tijdens een zwangerschap worden moeder en kind begeleid door een verloskundige en/of een gynaecoloog. Onderzoeken en testen worden gedaan. Meestal gaat het gelukkig goed tijdens de zwangerschap, maar er kunnen soms ook grote zorgen zijn.

Mensen komen met deze vragen over zwangerschap bij de NPV

  • Met welk doel worden al die onderzoeken vooraf gedaan? Zijn ze allemaal wel echt nodig?
  • Ik wil geen abortus, ook niet als ons kindje een handicap blijkt te hebben. Moeten we dan al die onderzoeken wel laten doen?
  • Ons kindje blijkt een bepaald syndroom te hebben. Kunt u ons helpen aan meer informatie hierover?
  • De gynaecoloog heeft verteld dat ons kindje een heel ernstige handicap heeft. Nu vraagt hij ons wat wij willen, wel of geen abortus, wel of niet behandelen. Het duizelt ons, kunt u ons helpen?
  • Mijn vrouw is zwanger van een kindje wat niet levensvatbaar is. Nu dreigt een zwangerschapsvergiftiging en daarom wil de gynaecoloog een abortus uitvoeren. Wat moeten wij doen?

Hierom is het goed om contact op te nemen met de NPV:

  • U kunt uw vragen en verhaal kwijt bij iemand die onafhankelijk is
  • U krijgt u alle informatie op een rijtje
  • U bent beter in staat het gesprek aan te gaan met de behandelend arts
  • U  kunt beslissingen nemen die passen bij uw levensvisie

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Ook hebben wij een speciale telefoonlijn die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is voor urgente vragen rondom het begin en einde van het leven.

Bijeenkomsten over zwanger worden en omgaan met (on)vruchtbaarheid

De NPV organiseert jaarlijks een aantal bijeenkomsten over zwanger worden en omgaan met (on)vruchtbaarheid. De NPV biedt in deze bijeenkomsten toerusting aan mannen en vrouwen hoe je samen kunt omgaan met je vruchtbaarheid en wens om zwanger te worden.

Lees meer

Bijeenkomsten over zwanger worden en omgaan met (on)vruchtbaarheid

Twintig wekenecho

Jullie verwachten een kindje en staan voor de keuze om een 20 wekenecho te laten maken. Tijdens deze echo wordt onderzocht of je kindje lichamelijke afwijkingen heeft. Natuurlijk hoop je dat je kindje gezond is. Maar het is ook mogelijk dat je kindje geboren wordt met een afwijking.

Wat de uitslag ook is: nieuw leven is een wonder. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om je te verdiepen in de 20 wekenecho en afwegingen te maken. Lees verder over de 20 wekenecho en de keuzehulp die we daarover ontwikkeld hebben.

Meer weten?

Wit u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Neem dan contact op met de NPV-Advieslijn, telefonisch, per e-mail of chat. Chatten kan via het venster onderin deze pagina.

Voor dringende vragen zijn wij zelfs dag en nacht telefonisch bereikbaar. Wij denken graag met u mee!