headerbeeld

Zwangerschap

Een zwangerschap is over het algemeen een periode van blijdschap en verwachting. Tijdens een zwangerschap worden moeder en kind begeleid door een verloskundige en/of een gynaecoloog. Onderzoeken en testen worden gedaan. Meestal gaat het gelukkig goed tijdens de zwangerschap, maar er kunnen soms ook grote zorgen zijn.

Mensen komen met deze vragen rond hun zwangerschap bij de NPV:

  • Met welk doel worden al die onderzoeken vooraf gedaan? Zijn ze allemaal wel echt nodig?
  • Ik wil geen abortus, ook niet als ons kindje een handicap blijkt te hebben. Moeten we dan al die onderzoeken wel laten doen?
  • Ons kindje blijkt een bepaald syndroom te hebben. Kunt u ons helpen aan meer informatie hierover?
  • De gynaecoloog heeft verteld dat ons kindje een heel ernstige handicap heeft. Nu vraagt hij ons wat wij willen, wel of geen abortus, wel of niet behandelen. Het duizelt ons, kunt u ons helpen?
  • Mijn vrouw is zwanger van een kindje wat niet levensvatbaar is. Nu dreigt een zwangerschapsvergiftiging en daarom wil de gynaecoloog een abortus uitvoeren. Wat moeten wij doen?

Als u met deze vragen bij de NPV komt, is úw vraag en úw situatie het uitgangspunt. De NPV helpt u om deze vraag helder te krijgen binnen de concrete situatie waarmee u te maken heeft. Daarbij krijgt u heldere informatie over dit onderwerp en helpen wij u om met uw vragen, de gegeven informatie en uw wensen het gesprek aan te gaan met de behandelend arts.

Daardoor:

  • Kunt u uw vragen en verhaal kwijt bij iemand die onafhankelijk is
  • Krijgt u alle informatie op een rijtje
  • Bent u in staat het gesprek aan te gaan met de behandelend arts
  • Kunt u beslissingen nemen die passen bij uw levensvisie

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Ook hebben wij een speciale telefoonlijn die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is voor urgente vragen rondom het begin en einde van het leven.

Bijeenkomst ‘Samen zwanger worden; omgaan met (on)vruchtbaarheid’
De NPV organiseert een aantal bijeenkomsten over zwanger worden en omgaan met (on)vruchtbaarheid. De NPV biedt in deze bijeenkomsten toerusting aan mannen en vrouwen hoe je samen je verantwoordelijkheid kunt nemen in de omgang met je vruchtbaarheid en wens om zwanger te worden. Lees meer

Meer weten?

Wit u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!

Voor urgente vragen rond het begin en einde van het leven kunt u bellen met het NPV-Consultatiepunt: (0318) 54 78 78. Deze telefoonlijn is 7 dagen per week, 24 uur per dag beschikbaar.

Zie ook:

Twintig wekenecho
Abortus

Twintig wekenecho

Sta op tijd stil bij levensvragen.