headerbeeld

Zorginfrastructuur

Via de zorginfrastructuur – voorheen het Elektronisch Patiënten Dossier – kunnen zorgverleners informatie uitwisselen over patiënten en medicijngebruik. Wat vroeger werd vastgelegd in een papieren dossier gebeurt nu steeds meer in digitale vorm. Met het digitaal vastleggen van gegevens ontstaat de mogelijkheid om gegevens digitaal uit te wisselen. De bedoeling van de zorginfrastructuur is ernstige medische fouten te voorkomen, die zouden kunnen ontstaan door het ontbreken van essentiële gegevens bij bijvoorbeeld spoedopnames elders in het land. De landelijke Zorginfrastructuur is de laatste tijd veelvuldig in de media geweest. Veel partijen staan kritisch ten opzichte van het landelijk digitaal kunnen uitwisselen van medische gegevens.

Bij de NPV komen mensen met deze vragen over de landelijke Zorginfrastructuur:

  • Mijn huisarts heeft mij toestemming gevraagd voor aansluiting op de Zorginfrastructuur. Hoe maak ik een persoonlijke keuze?
  • Hoe zit het met mijn privacy in de Zorginfrastructuur?
  • Mag iemand anders dan mijn eigen behandelaar zomaar in mijn dossier kijken?
  • Wat zijn de nadelen van de Zorginfrastructuur?
  • Zijn er alternatieven voor de Zorginfrastructuur?

Als de huisarts u toestemming heeft gevraag voor aansluiting op de landelijke Zorginfrastructuur, zijn dit herkenbare vragen. De NPV wil u dan graag van dienst zijn. Wij beantwoorden helder uw vragen zodat u de juiste informatie in handen heeft. Ook kunnen wij u handvatten geven om in uw situatie tot een goede keuze te komen. Juist daarom is het zinvol om met uw vraag contact te zoeken met de NPV.

Daardoor:

  • Ordent u in alle rust de vragen die er spelen
  • Zet u samen de verschillende mogelijkheden en afwegingen op een rijtje
  • Krijgt u informatie vanuit Bijbels perspectief
  • Beschikt u over handige adressen en/of voorbeelden

Op die manier kunt u in alle rust en vertrouwen en de juiste keuze maken!

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij de vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn.

Meer weten?

Wilt u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!