Zoeken
A A A
headerbeeld

Wilsverklaringen

De wilsverklaring
Een document dat rust geeft.

Met een wilsverklaring legt u vast welke zorg u wilt bij ziekte en sterven. Zo’n verklaring is bedoeld voor de momenten dat u zelf niet meer kunt zeggen wat u wilt. De NPV heeft hiervoor de Levenswensverklaring gemaakt.

Mensen stellen de NPV deze vragen over wilsverklaringen:

  • Kan ik mijn wensen zelf opschrijven of moet dat in een officiële verklaring?
  • Ik wil er zeker van zijn dat de arts geen behandeling kan geven die mijn leven verkort. Hoe kan ik dat vastleggen?
  • Wat gebeurt er als ik niet meer duidelijk kan maken wat ik wil en ik heb geen wilsverklaring?
Mensen stellen de NPV deze vragen over wilsverklaringen:

Het idee achter de wilsverklaring

In Nederland hebben we afgesproken dat mensen zelf bepalen welke zorg ze willen ontvangen. Een arts mag geen behandeling starten als een patiënt daar niet mee instemt. Maar er kan een dag komen dat u tijdelijk of blijvend niet kunt aangeven wat u wilt, bijvoorbeeld door een ongeluk of een ziekte. Dan helpt het als u een wilsverklaring hebt: een rechtsgeldig document waarin uw wil rond (medische) zorg staat.

De stem van de vertegenwoordiger

In zo’n document benoemt u vaak ook een vertegenwoordiger: iemand die namens u mag spreken. Dat is belangrijk, want een arts kan tijdens een behandeling op lastige medische dilemma’s stuiten. In overleg met uw vertegenwoordiger kan hij dan bepalen welke zorg het beste bij uw wil past.

De NPV-Levenswensverklaring

U kunt in principe zelf een wilsverklaring opstellen. Toch is het best ingewikkeld om helder op papier te zetten wat u precies wilt. Daarom heeft de NPV een goed doordachte wilsverklaring ontwikkeld: de Levenswensverklaring. De verklaring gaat uit van het beginsel dat het leven waardevol is en bescherming verdient. Ze noemt een aantal heldere uitgangspunten, bijvoorbeeld dat u geen behandeling wilt die het leven verkort. In de verklaring wijst u ook een vertegenwoordiger aan.

De NPV-Levenswensverklaring

Breder nadenken over leven en sterven

Misschien vindt u het lastig om nu al na te denken over een wilsverklaring. Toch kan het goed zijn om er niet te lang mee te wachten. Als u iets overkomt en u hebt geen wilsverklaring, dan moet er ter plekke gekeken worden wie uw vertegenwoordiger kan zijn: uw partner, een kind, of een broer of zus. Dan kan het onzeker zijn of uw visie echt meegenomen wordt bij beslissingen. Sta daarom op tijd stil bij de zorg rond ziekte en sterven. Onze Keuzehulp kan helpen om uw vragen en wensen in kaart te brengen.

Breder nadenken over leven en sterven

Hebt u vragen? We helpen u verder

Wilt u meer weten over wilsverklaringen? Neem dan contact op met de NPV-Advieslijn. U kunt ons bellen op (0318) 54 78 88 of mailen via het contactformulier. Misschien hebt u een dringende vraag die niet kan wachten? We zijn zo nodig 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.