headerbeeld

Vocht en voeding

Eten en drinken zijn dagelijkse levensbehoeften, net zoals lucht. Het toedienen voedsel en vocht is in deze visie geen medische handeling. Maar het kunstmatig toedienen van vocht en voeding kan in sommige gevallen ook een medische of verpleegkundige handeling zijn. Bijvoorbeeld om een longontsteking te overbruggen tot een patiënt weer is opgeknapt. Via het kunstmatig toedienen van vocht kunnen bijvoorbeeld ook medicijnen worden toegediend. Vaak leidt deze tijdelijke levensonderhoudende verzorging tot herstel. Maar bij sterven is vaak het tegendeel waar en kan het sterven hierdoor juist zwaarder worden. Daarnaast zijn er situatie waarbij langdurige kunstmatige toediening van voeding en vocht nodig is.

Bij de NPV komen mensen met deze vragen over vocht en voeding:

  • Mijn vader heeft de ziekte van Alzheimer en weigert te eten. Wat moeten we doen?
  • Kun je zomaar stoppen met het kunstmatig toedienen van vocht en voeding? Zonder zal iemand toch sterven?
  • Wat is het verschil tussen versterven en euthanasie?
  • Mijn zus ligt 12 maanden in coma. Ik denk dat de arts in een volgend gesprek het gaat hebben over het al dan niet doorgaan met sondevoeding. Kunt u meedenken?

Als u van nabij een stervensproces meemaakt, dan kunnen bovenstaande vragen voor u herkenbaar zijn. Ook kunnen er andere situaties zijn waarin u met deze vragen te maken krijgt. De NPV wil u dan graag van dienst zijn. Wij beantwoorden helder uw vragen zodat u de juiste informatie in handen heeft. Ook kunnen wij u handvatten geven om in uw situatie tot een goede keuze te komen. Juist daarom is het zinvol om met uw vraag contact te zoeken met de NPV.

Daardoor:

  • Ordent u in alle rust de vragen die er spelen
  • Zet u samen de verschillende mogelijkheden en afwegingen op een rijtje
  • Krijgt u informatie vanuit Bijbels perspectief
  • Beschikt u over handige adressen en/of voorbeelden

Op die manier kunt u in alle rust en vertrouwen en de juiste keuze maken!

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij de vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn. Ook hebben wij een speciale telefoonlijn die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is voor urgente vragen rondom het begin en einde van het leven.

De NPV geeft ook een wilsverklaring uit, de NPV-Levenswensverklaring. Deze wilsverklaring is uniek, omdat de verklaring uitgaat van de beschermwaardigheid van het leven.

Meer weten?

Wilt u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!

Levenseinde

Sta op tijd stil bij levensvragen.