headerbeeld

Vaccinatie

In Nederland is het gebruikelijk dat jonge kinderen worden ingeënt tegen allerlei infectieziekten. Een vaccin bestaat uit een verzwakt of dood virus van de oorspronkelijk ziekmakende stof of een klein onderdeel van een bacterie. Dit vaccin prikkelt ons afweersysteem zonder dat het ons ziek maakt. De gevaccineerde is hierdoor beter bestand tegen de ziekteverwekker, waar het vaccin voor is bedoeld.

Deelname aan het vaccinatieprogramma is niet verplicht, maar in de praktijk maken heel veel ouders er gebruik van. Daardoor is de vaccinatiegraad in Nederland hoog, zo rond de 95%. Zodoende komen de ziekten waartegen wordt gevaccineerd, weinig meer voor. Er zijn echter ook mensen die ervoor kiezen om hun kinderen niet te vaccineren. Dit kan zijn vanwege de geloofsovertuiging, maar er kunnen ook andere redenen zijn.

Bij de NPV komen mensen met deze vragen over vaccinatie:

  • Kun je je ook op een andere manier beschermen tegen bepaalde ziektes?
  • Is vaccinatie een gebrek aan vertrouwen op God of is het juist je eigen verantwoordelijkheid om je te laten inenten?
  • Is het nodig dat mijn dochter zich inent tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccinatie)?
  • Mag je je aan zoveel stoffen blootstellen om te voorkomen dat je misschien ooit een ziekte krijgt?

Als u een kindje verwacht of de ouders bent van jonge kinderen dan kunnen bovenstaande vragen voor u herkenbaar zijn. De NPV wil u dan graag van dienst zijn. Wij beantwoorden helder uw vragen zodat u de juiste informatie in handen heeft. De NPV neemt zelf geen standpunt in over vaccinatie, maar geeft u handvatten om in uw situatie tot een goede keuze te komen. Juist daarom is het zinvol om met uw vraag contact te zoeken met de NPV.

Daardoor:

  • Ordent u in alle rust de vragen die er spelen
  • Zet u samen de verschillende mogelijkheden en afwegingen op een rijtje
  • Krijgt u informatie vanuit Bijbels perspectief
  • Beschikt u over handige adressen en/of voorbeelden

Op die manier kunt u in alle rust en vertrouwen en de juiste keuze maken!

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij de vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn.

Meer weten?

Wilt u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!