headerbeeld

Sedatie

In de laatste levensfase krijgt een patiënt soms medicijnen toegediend zodat hij kunstmatig in slaap wordt gebracht. Dit wordt palliatieve sedatie genoemd. Sedatie wordt alleen toegepast in de laatste levensfase als iemand ernstig lijdt aan bijvoorbeeld pijn of, benauwdheid én er geen andere middelen meer zijn om deze ernstige klachten te bestrijden.

Mensen komen bij de NPV met deze vragen over sedatie:

  • De huisarts van mijn moeder heeft voorgesteld om haar in slaap te brengen. Wat moeten wij hiermee?
  • Mijn vader heeft longkanker en heeft erge last van benauwdheid. Hij is erg bang voor nog ergere benauwdheid. Is sedatie een optie?
  • Ik vraag me af of sedatie een vorm van euthanasie is?
  • Als iemand door sedatie niet meer kan eten en drinken, sterft hij dan niet door uitdroging?
  • Mijn broer vindt het moeilijk om te zien dat onze vader stervend is. Nu wil hij dat de huisarts vader gaat sederen. Ik ben het er niet mee eens. Hoe ga ik hiermee om?

Als u met deze vragen bij de NPV komt, is úw vraag en úw situatie het uitgangspunt. De NPV helpt u om deze vraag helder te krijgen binnen de concrete situatie waarmee u te maken heeft. Daarbij krijgt u heldere informatie over dit onderwerp en helpen wij u om met uw vragen, de gegeven informatie en uw wensen het gesprek aan te gaan met de behandelend arts.

Daardoor:

  • Kunt u uw vragen en verhaal kwijt bij iemand die onafhankelijk is
  • Krijgt u alle informatie op een rijtje
  • Bent u in staat het gesprek aan te gaan met de behandelend arts
  • Kunt u beslissingen nemen die passen bij uw levensvisie

De NPV zet zich al vijfendertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn. Ook hebben wij een speciale telefoonlijn die 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar is voor urgente vragen rondom het begin en einde van het leven.

Meer weten?

Wilt u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!

Verpeegkundigen en verzorgenden kunnen informatie vinden op de website www.gewetensbezwaar.nl van de RMU.

Zie ook:

Palliatieve sedatie

Is palliatieve sedatie een goede behandelwijze?