headerbeeld

Reanimatie

Reanimeren betekent letterlijk: weer tot leven wekken. In geval van een hartstilstand/ademstilstand wordt door middel van hartmassage en beademing geprobeerd de hartslag en de ademhaling weer op gang te brengen. Het gaat dus om een levensreddende handeling. Elk jaar worden 15.000 tot 16.000 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Op dit moment overleeft 10 tot 20 procent van de slachtoffers een hartstilstand.

Nieuw! brochure Reanimatie, wat is de juiste keuze

Bij de NPV komen mensen met déze vragen over reanimatie:

  • De arts wil mijn demente moeder niet meer reanimeren. Kan hij dat zomaar beslissen?
  • Mijn vader is oud en erg zwak. Ik vraag me af of reanimatie in zijn situatie nog zinvol is.
  • Het verpleeghuis waar mijn moeder verblijft heeft besloten om niet meer te reanimeren. Ik heb daar vragen over.
  • Hoe maak ik een niet-reanimerenbesluit kenbaar?

Als u met deze of andere vragen bij de NPV komt, is uw vraag en uw situatie het uitgangspunt. De NPV beantwoordt helder uw vragen zodat u de juiste informatie in handen heeft. Ook kunnen wij u handvatten geven om in uw situatie tot een goede keuze te komen, Juist daarom is het zinvol om met uw vraag contact te zoeken met de NPV.

Daardoor krijgt u:

  • Alle informatie op een rijtje
  • Ook informatie vanuit Bijbels perspectief
  • De beschikking over handige adressen en/of voorbeelden
  • Op die manier kunt u in alle rust en vertrouwen de juiste keuze maken!

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn. Tijdens kantooruren kunt u bellen met ons spreekuur. Heeft u een zeer urgente vraag, dan kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week contact opnemen met het consultatiepunt.

Ook is de NPV uitgever van de NPV-Levenswensverklaring. Dit is een verklaring waarin u beschrijft hoe u behandeld wilt worden, als u in een situatie komt waardoor u dit zelf niet meer kunt aangeven.

Niet-reanimerenbesluit en de niet-reanimerenpenning
Op dit moment krijgt de NPV veel vragen over niet-reanimerenbesluiten en de niet-reanimerenpenning (NR-penning). Voor u hebben wij de informatie op een rij gezet in het document NR-penning van de NVVE en alternatieven. U kunt deze informatie hier downloaden.

Meer weten?

Er is veel informatie beschikbaar over reanimatie. Dit zijn voorbeelden van artikelen:

Wilt u graag met iemand doorpraten over uw vragen over reanimatie? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Heeft u vragen over de niet-reanimeer-penning, bel dan naar het spreekuur van de Levenswensverklaring, iedere maandag, donderdag en vrijdag van 9.00-16.30 uur: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!

Reanimatie

Sta op tijd stil bij levensvragen.