headerbeeld

Levensboek

Ik heb zo veel in mijn leven meegemaakt. Al die herinneringen aan vroeger, ik zou er wel een boek over kunnen schrijven! Maar wie kan mij daarmee helpen?

Misschien herkent u deze vraag. Uw wilt graag uw herinneringen op papier zetten, maar u vindt het moeilijk om te schrijven of weet niet waar u moet beginnen. Dat is jammer, want uw geschiedenis gaat weer leven door een Levensboek!

In een Levensboek verzamelt u herinneringen en belangrijke gebeurtenissen uit uw leven. U hoeft dit niet alleen te doen, u krijgt hulp van een vrijwilliger. Samen met de vrijwilliger maakt u een Levensboek volgens de methode Mijn leven in kaart. Mijn leven in kaart bestaat uit kaarten met gespreksvragen rondom verschillende levensthema´s zoals opvoeding, relaties, opleiding, werk, wonen en hobby´s. De gespreksvragen helpen u uw herinneringen op te halen. De vrijwilliger maakt aantekeningen over wat u vertelt en schrijft vervolgens uw levensverhaal.

U zult ongeveer acht gesprekken voeren met de vrijwilliger. Uiteraard kunt u zelf of in overleg met de vrijwilliger beslissen welke herinneringen en gebeurtenissen een plaats krijgen in uw boek. Ook foto´s, ansichtkaarten, plattegronden en andere voor u belangrijke afbeeldingen kunnen een plek krijgen in uw levensboek.

Als u helemaal tevreden bent over de inhoud van het boek, kunt u het boek bestellen. Aan het afdrukken en het verzenden van het boek zijn kosten verbonden. De prijs is afhankelijk van de uitvoering (eenvoudig of luxer) en de dikte. Natuurlijk is het mogelijk om meerdere exemplaren te bestellen zodat u ook uw eventuele kinderen, kleinkinderen of andere geïnteresseerden een boek kunt geven.

Wilt u een Levensboek maken en zoekt u een vrijwilliger om u te helpen? Of wilt u meer informatie over het project? Stel uw vraag via levensboeken@npvzorg.nl.

Meer weten?

Huib de Vries, Een uniek leven, in: Terdege nr. 7, 1 januari 2014
Folder Levensboeken

De foto bij dit artikel is gemaakt door Anton Dommerholt.