Zoeken
A A A
headerbeeld

Levensboek

Mijn leven?  Ik zou er een boek over kunnen schrijven!

Nou, misschien moet u dat doen? Met het levensboek legt u uw geschiedenis vast. Voor uzelf en voor uw (klein)kinderen. En als u niet zo’n schrijver (meer) bent, dan is er een vrijwilliger om u te helpen.

Wat is een levensboek?

In een Levensboek verzamelt u herinneringen en belangrijke gebeurtenissen uit uw leven. U hoeft dit niet alleen te doen, u krijgt hulp van een vrijwilliger. Samen met de vrijwilliger maakt u een Levensboek volgens de methode Mijn leven in kaart. Mijn leven in kaart bestaat uit kaarten met gespreksvragen rondom verschillende levensthema´s zoals opvoeding, relaties, opleiding, werk, wonen en hobby´s. De gespreksvragen helpen u uw herinneringen op te halen. De vrijwilliger maakt aantekeningen over wat u vertelt en schrijft vervolgens uw levensverhaal.

 

Wat is een levensboek?

Hoe werkt het?

Tijdens gesprekken met een vrijwilliger brengt u uw leven in kaart. Misschien heeft u zelf genoeg herinneringen en anders helpen de gesprekskaarten van de methode ‘Mijn leven in kaart’ de herinneringen weer terug te brengen.

U beslist zelf of samen met de vrijwilliger welke herinneringen in het levensboek komen. Ook foto’s, ansichtkaarten, plattegronden kunnen een plek krijgen in het levensboek.

Meestal zijn er ongeveer 8 gesprekken nodig.

 

Bestellen

Als u helemaal tevreden bent over de inhoud van het boek, kunt u het boek bestellen. Aan het afdrukken en het verzenden van het boek zijn kosten verbonden. De prijs is afhankelijk van de uitvoering (eenvoudig of luxer) en de dikte. Natuurlijk is het mogelijk om meerdere exemplaren te bestellen zodat u ook uw eventuele kinderen, kleinkinderen of andere geïnteresseerden een boek kunt geven.

Wilt u een Levensboek maken en zoekt u een vrijwilliger om u te helpen? Of wilt u meer informatie over het project? Stel uw vraag via thuishulp@npvzorg.nl.

Meer weten?

Huib de Vries, Een uniek leven, in: Terdege nr. 7, 1 januari 2014
Folder Levensboeken

De foto bij dit artikel is gemaakt door Anton Dommerholt.

Wat kunt u nog meer doen op deze website: