headerbeeld

HPV-vaccinatie / baarmoederhalskanker

Elk jaar in april krijgen alle meisjes van 12 jaar een oproep om zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Dit heet de HPV-vaccinatie. Met deze inenting wil men voorkomen dat vrouwen op latere leeftijd baarmoederhalskanker ontwikkelen. Het vaccin beschermt tegen 2 van de 100 HPV-virussen die er bestaan. Deze 2 virussen veroorzaken samen 70% van alle baarmoederhalskanker. Voor de overige 30% beschermt het vaccin dus niet.

Baarmoederhalskanker is een relatief weinig voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks wordt er bij ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar. Wanneer de ziekte vroeg wordt ontdekt, is baarmoederhalskanker zeer goed te behandelen.

Bij de NPV komen ouders en tieners met déze vragen over de HPV-vaccinatie en baarmoederhalskanker:

  • Is de prik nodig als ik maar één seksuele partner heb?
  • Zijn er andere manieren om baarmoederhalskanker te voorkomen?
  • Wat zijn de gevolgen als ik mij niet inent tegen baarmoederhalskanker?
  • Mijn dochter heeft de oproep voor de HPV-vaccinatie gekregen. Ik vind het moeilijk om voor haar een keuze te maken. Kan zij later ook zelf beslissen?

Als de oproep voor de HPV-vaccinatie bij u op de mat is gevallen, zijn dit herkenbare vragen. De NPV wil u dan graag van dienst zijn. Wij beantwoorden helder uw vragen zodat u de juiste informatie in handen heeft. Ook kunnen wij u handvatten geven om in uw situatie tot een goede keuze te komen. Juist daarom is het zinvol om met uw vraag contact te zoeken met de NPV.

Daardoor:

  • Ordent u in alle rust de vragen die er spelen
  • Zet u samen de verschillende mogelijkheden en afwegingen op een rijtje
  • Krijgt u informatie vanuit Bijbels perspectief
  • Beschikt u over handige adressen en/of voorbeelden

Op die manier kunt u in alle rust en vertrouwen de juiste keuze maken!

De NPV zet zich al dertig jaar in voor de zorg voor het leven. Vanuit christelijk patiëntenperspectief zijn wij dé vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn.

Meer weten?

  • Uitgebreide informatie van de NPV vindt u in het document: Inenten tegen baarmoederhalskanker: ja of nee? Vragen die hier aan de orde komen, zijn onder andere: Zijn de prikken verplicht? Wat zijn de gevolgen van niet inenten? Zijn er andere manieren om baarmoederhalskanker te voorkomen?
  • Informatie van de overheid vindt u op de website Prik en Bescherm en op de website van het RIVM.

Wilt u graag met iemand doorpraten over uw vragen? Bel dan naar het spreekuur van de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!