headerbeeld

Dementie

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Er zijn enige tientallen ziekten waarbij dementie kan optreden, waarbij de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Belangrijke kenmerken zijn stoornissen in geheugen, taal, denken, waarnemen, redeneren en handelen. Het proces van achteruitgang is traag en vaak al jaren gaande als de diagnose wordt gesteld.

Dementie is een ziekte die vooral zeer oude mensen treft. Het aantal zeer oude mensen in ons land neemt de komende jaren toe. Een op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie.

Bij de NPV komen mensen met déze vragen over dementie:

  • Mijn moeder is toenemend verward, waarschijnlijk door dementie. Mag ze nog zelf beslissen over een behandeling?
  • Mijn vader heeft de ziekte van Alzheimer en weigert te eten. Wat moeten we doen?
  • De arts wil mijn demente moeder niet meer reanimeren. Kan hij dat zomaar beslissen?
  • We maken ons zorgen over onze tante die in de war raakt en alle zorg weigert. Hoe zorgen we voor een veilige situatie?
  • Ik ben een weduwe van 76 jaar. Ik ben nog goed gezond maar mijn geheugen laat me soms in de steek. Dan ben ik bang dat ik dement word. Ik heb geen kinderen. Soms lees ik in de krant over ‘euthanasie bij dementie’. Dan word ik bang. Wie zorgt er voor mij als ik misschien straks niet meer kan zeggen wat ik wil?

Voor mensen die worstelen met dementie of een familielid hebben met dementie zijn dit herkenbare vragen. De NPV wil u dan graag van dienst zijn. Wij beantwoorden helder uw vragen zodat u de juiste informatie in handen heeft.

Daardoor:

  • Ordent u in alle rust de vragen die er spelen
  • Zet u samen de verschillende mogelijkheden en afwegingen op een rijtje
  • Krijgt u informatie vanuit Bijbels perspectief
  • Beschikt u over handige adressen en/of voorbeelden.

Op die manier kunt u in alle rust en vertrouwen de juiste keuze maken!

De NPV is al dertig jaar de vraagbaak voor uw ethische vragen over gezondheid en ziekte. U kunt met uw vragen bij ons terecht voor een deskundig en persoonlijk advies. Wij beschikken over veel inhoudelijke informatie en een uitgebreid netwerk waarmee we u van dienst kunnen zijn. Tijdens kantooruren kunt u bellen met ons spreekuur.

Ook bieden wij praktische hulp om u en uw omgeving te ontlasten. De NPV heeft een eigen Thuishulp. Daarnaast geeft NPV een wilsverklaring uit, de NPV-Levenswensverklaring.

Meer weten?

Levenseinde

Sta op tijd stil bij levensvragen.