headerbeeld

Anticonceptie

Anticonceptie is een verzamelnaam voor technieken om een zwangerschap te voorkomen. Door anticonceptie probeer je te voorkomen dat een zaadcel en eicel bij elkaar kunnen komen of dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder.

Mensen komen met deze vragen over anticonceptie bij de NPV:

  • Is het gebruik van het Mirenaspiraaltje in mijn situatie verantwoord?
  • Wij denken na over anticonceptie, en hebben vragen over de ethische kanten ervan.
  • Zijn er middelen die abortief werken?
  • Is gezinsplanning Bijbels gezien verantwoord? En hoe verhoudt zich dat tot het gebruik van anticonceptie?

Welke soorten anticonceptie zijn er?

Natuurlijke methodes
De meeste natuurlijke manieren van anticonceptie zijn gebaseerd op het principe van de periodieke onthouding. Je hebt dan geen gemeenschap rond de eisprong van de vrouw.  Het is daarbij belangrijk om je eigen cyclus goed te kennen, omdat het tijdstip van zwanger worden daarvan afhangt.

Lees meer over natuurlijke methodes, hoe deze methodes werken en wat een christelijke visie is hierop.

Barrièremethodes en chirurgische methodes
Met barrière-opwerpende of chirurgische methodes voor anticonceptie voorkom je in het algemeen dat de zaadcel de eicel kan bereiken. De belangrijkste zijn het condoom, pessarium en sterilisatie.

Lees meer over deze methodes, hoe ze werken en een christelijke visie hierop.

Hormonale middelen
Verschillende middelen voor anticonceptie gebruiken hormonen om een eisprong bij de vrouw te voorkomen. Deze hormonen hebben ook invloed op de doorgankelijkheid van het slijm in de baarmoedermond en daarnaast voorkomen sommigen ook de innesteling van het embryo, als er toch sprake zou zijn van bevruchting. De belangrijkste zijn de pil, het spiraaltje en de morning-afterpil.

Lees meer over deze methodes, hoe ze werken en een christelijke visie hierop.

Overig: koperspiraal
Net als het hormoonspiraaltje een klein staafje met twee draadjes wat door de arts bij de vrouw wordt ingebracht. Het maakt zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen onvruchtbaar (de koperionen zorgen ervoor dat de zaadcellen inactief worden). Mocht er wel sprake zijn van bevruchting, dan voorkomt het dat een bevruchtte eicel zich in de baarmoeder innestelt.

 

Waarom maken mensen gebruik van anticonceptie?

Anticonceptie wordt meestal gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Het wordt daarnaast ook ingezet als middel tegen menstruatiestoornissen, acné, migraine en overgangsklachten. De Mirenaspiraal kan bijvoorbeeld helpen bij het verminderen van abnormaal bloedverlies of overgangsklachten en de anticonceptiepil kan worden gebruikt om overbeharing tegen te gaan.

Hoe ga je als christen om met anticonceptie en gezinsvorming?

Vooropstaat dat gezinsvorming en het eventuele gebruik van anticonceptie binnen het huwelijk thuishoren. Binnen die relatie kun je in afhankelijkheid van God en in gesprek met je partner beoordelen hoe je met de vorming van het gezin omgaat en welke rol anticonceptie hierin speelt. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat je kinderen mag ontvangen als een gave van God. Hij heeft dit in de schepping gegeven: als geschenk en als opdracht. Tegelijk draag je een grote verantwoordelijkheid voor die kinderen, voor je partner en voor jezelf. De Bijbel vraagt je om hen lief te hebben en zorg voor hen te dragen. Kunnen jij en je partner die zorg voor de kinderen goed aan – fysiek en geestelijk? Is een zwangerschap medisch gezien verantwoord? Is er een kind dat extra zorg nodig heeft? Zulke zaken mogen een rol spelen bij je overwegingen rond gezinsvorming en het gebruik van anticonceptie daarin. Als je je een oordeel hebt gevormd over anticonceptie, kun je samen nadenken over de middelen die je passend vindt en de manier waarop je ze wilt gebruiken.

Advies op maat

Het kan een moeilijk zijn om een goede weg te vinden in het gebruik van anticonceptie. Het ene stel maakt daarin heel andere keuzes dan het andere. Om tot een keuze te kunnen komen, is het belangrijk om rekening te houden met de beschermwaardigheid van leven, ofwel het embryo.  Daarnaast is het belangrijk om de persoonlijke situatie altijd mee te wegen in de besluitvorming. Bij een oudere vrouw is de kans op bevruchting bijvoorbeeld kleiner dan bij een jongere, wat keuzes over anticonceptie kan beïnvloeden (een kleinere kans op bevruchting geeft dan ook een kleinere kans op een abortieve werking van een middel). Anticonceptie vraagt daarom advies op maat. Het NPV-Spreekuur helpt u graag daarbij!

Meer weten?

Heeft u vragen over het gebruik van anticonceptie in uw eigen situatie? Neem contact op met het NPV-Spreekuur.

  • In het boek Wat is goed? kunt u meer lezen over anticonceptie
  • Lees de resultaten van ons onderzoek naar anticonceptie