ReisWijzer

De ReisWijzer is een koffer met hulpmiddelen om u te helpen bij het nadenken over persoonlijke wensen rond het levenseinde. Door op tijd over het levenseinde na te denken, kunt u in de laatste levensfase aandacht geven aan dingen die u écht belangrijk vindt. De koffer helpt om de eerste stap te zetten of om u juist verder te verdiepen in uw wensen en keuzes rond het levenseinde.


In het kort

  • De NPV heeft diverse materialen en diensten die u kunnen ondersteunen om, vanuit Bijbels perspectief, keuzes te maken over vraagstukken rond het levenseinde. Deze informatie hebben we samengevoegd in de ReisWijzer.
  • De beste manier om met de ReisWijzer aan de slag te gaan is door dit koffertje te bestellen in onze webshop. Op deze pagina vindt u alvast een deel van de informatie daaruit, zodat u een indruk krijgt van wat u met de ReisWijzer kunt.

Informatie

Hoe gebruik ik de ReisWijzer?

U kunt de ReisWijzer gebruiken bij het maken van keuzes over uw persoonlijke wensen rondom het levenseinde. U kunt op deze manier met de ReisWijzer aan de slag:

  1. In de Reiswijzer worden persoonlijke verhalen beschreven. Welke situatie is het meest vergelijkbaar met uw situatie? Maak een keuze.
  2. Bij elk persoonlijk verhaal wordt een aantal producten en diensten van de NPV genoemd. Bekijk de informatie die bij u past, lees die rustig door en ga hiermee aan de slag.
  3. Hieronder worden de persoonlijke verhalen alvast beschreven. Op deze pagina kunt u een beknopte digitale versie inzien. De gedrukte versie van de ReisWijzer is echter uitgebreider. U kunt de ReisWijzer bestellen in de webshop.

Welke persoonlijke situaties zijn er beschreven?

  • Mark is een alleenstaande en zelfstandige man van 28 jaar. Hij wil zorgen dat zijn ouders weten hoe hij over het levenseinde denkt. Gewoon ‘voor het geval dat’.  Mark wil zich oriënteren op hoe hij zich hierop kan voorbereiden.
  • Suzanne (40) heeft uitgezaaide borstkanker die niet meer behandelbaar is. Het wordt tijd om na te denken over het naderende einde. Ze heeft hier al veel over nagedacht en er is al veel geregeld. Maar het laatste stukje … Dat heeft ze tot nu toe voor zich uitgeschoven. Met wie kan ze praten over de zaken waar ze bang voor is? En hoe zit het nu echt met palliatieve sedatie, vocht & voeding en morfine? Ook geloofsvragen spelen een rol, onder meer omdat ze haar jonge kinderen moet gaan loslaten.
  • Thea en Wilfred zijn allebei 50 jaar en hebben al goed nagedacht over het levenseinde. Alles is ‘geregeld’. Recent hebben ze met de familie en de huisarts  uitgebreid gesproken over het levenseinde en wat daarin voor hen belangrijk is. Ook hebben ze het een en ander bij de notaris laten vastleggen. Daar hoeven ze niet meer over na te denken, want hun instelling is: ‘Als je het geregeld hebt, kun je het loslaten.’
  • Frans (59) is mantelzorger voor zijn moeder van 85 jaar, die vanwege dementie wilsonbekwaam is geworden. Naast mantelzorger is hij ook vertegenwoordiger in het kader van de NPV-Levenswensverklaring. Nu zijn moeder duidelijk aan het einde van haar leven is gekomen, wordt Frans in toenemende mate betrokken bij de medische besluitvorming. Hij vraagt zich af hoe hij die rol het beste kan invullen en welke zaken daarbij van belang zijn.
  • Meneer Bax is 65 jaar en al heel lang hartpatiënt. Het ging lange tijd goed met hem, maar momenteel stapelen de problemen zich op. De arts stelt de vraag of hij gereanimeerd wil worden. Wie kan hem daarbij helpen en wat moet hij weten? Hij belt de NPV-Advieslijn.
  • Meneer en mevrouw Coenen (bijna 70 jaar) zien de huisarts vrijwel nooit. Ze genieten van hun kinderen en kleinkinderen en de reisjes met de camper. Het  levenseinde lijkt ver weg en erover praten doen ze eigenlijk nooit. Door een lezing over het onderwerp Tijdig nadenken over het levenseinde breekt het besef door dat het verstandig is om dit wel te doen. Maar waar moeten ze beginnen?
  • Mevrouw Aarts is een weduwe van 75 jaar. Ze is behoorlijk gezond en heeft één zoon die heel anders in het leven staat dan zijzelf. Nu ze op leeftijd gekomen is, wil ze graag duidelijk hebben dat haar zoon niet degene is die eventuele besluiten rondom haar levenseinde voor haar neemt. Mevrouw Aarts wil vooral nadenken over vertegenwoordiging in situaties waarin medische beslissingen genomen moeten worden, wanneer zij zich niet meer kan uiten.

De ReisWijzer bestellen

Bent u na het lezen van bovenstaande informatie tot de conclusie gekomen dat de ReisWijzer u kan helpen bij het nadenken over het levenseinde? Bestel hem dan in onze webshop. U hoeft geen lid te zijn van de NPV om de ReisWijzer te bestellen.

Instead of show do a slideDown function