Als afdeling houden wij ons bezig met een groot aantal thema’s. Denk bijvoorbeeld aan de euthanasie- en levenseindediscussie. Die is in ons land volop in beweging. Grenzen vervagen, waarbij discussie ontstaan over euthanasie bij een voltooid leven, euthanasie bij dementie en levensbeëindiging bij kinderen. Palliatieve zorg, die stervenden een waardig levenseinde geeft, is nog té onbekend bij het grote publiek.
Een ander belangrijk onderwerp is voor ons het begin van het leven. Elke vrouw en elk kind verdienen beter dan abortus. 1 op de 7 zwangerschappen wordt afgebroken. Hulp en het voorkómen van een niet-gewenste zwangerschap moeten hoog op de agenda! Elk kind is welkom, ook kinderen met een aangeboren afwijking. Prenataal onderzoek mag niet overgaan in ‘selectie aan de poort’. Onderzoek met embryo’s, om ze daarna te vernietigen, wijzen wij af.
Elise van Hoek
Manager Onderzoek & Beleid
Hannah Beijeman
Beleidsadviseur Onderzoek & Beleid
Chris Develing
Beleidsadviseur Onderzoek & Beleid
Yvonne Geuze
Beleidsadviseur Onderzoek & Beleid
Annelijn de Gier
Content creator
Graag nemen we mensen mee in ons verhaal. Dat doen we jaarlijks door bijdragen aan de Zomerschool van Driestar Educatief, door gastcolleges op GrootSeminarie Rolduc en door presentaties bij onze NPV-afdelingen, kringen en verenigingen en gastessen op hogescholen, mbo’s en middelbare scholen. Interesse? Neem dan contact met ons op.
19 mei 2021
Een nieuwe kabinetsformatie in een bijzondere tijd biedt mogelijkheid voor reflectie op de huidige gezondheidszorg en herziening van het beleid. De huidige maatschappelijke ontwikkelingen vragen juist nu om investering in liefdevolle en verantwoorde zorg voor het leven.
01 februari 2021
Onder Nederlanders is er grote onbekendheid met de abortusgrens. 47% van de Nederlanders geeft aan niet te weten tot hoeveel weken zwangerschap een abortus uitgevoerd mag worden. De groep die wél een inschatting van het aantal weken maakt, komt veelal te laag uit: gemiddeld schat men de abortusgrens op 16 weken. 1 op de 8 Nederlanders vindt het niet goed dat er in Nederland een mogelijkheid tot abortus aanwezig is. Een meerderheid is positief over de beraadtermijn.
25 januari 2021
De meeste mensen die deelnamen aan de DNA-dialoog vinden dat DNA van embryo’s alléén mag worden aangepast als je daarmee ernstige, erfelijke ziekten kunt voorkomen. De NPV – Zorg voor het leven was één van de initiatiefnemers van de DNA-dialoog. Directeur Diederik van Dijk wijst op principiële grenzen. “Om de techniek te ontwikkelen, wil men menselijke embryo’s kweken puur voor onderzoek. Leven creëren, ermee experimenteren en het dan weer vernietigen. De NPV vindt dat we zo niet mogen omgaan met beginnend menselijk leven.”
De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?