Zoeken
A A A
headerbeeld

Levenstestament en levenswensverklaring

De overeenkomsten en verschillen

Wat is  het verschil tussen een levenstestament en een Levenswensverklaring?

Een levenstestament en een NPV-Levenswensverklaring zijn wilsverklaringen waarin u aangeeft wat uw wensen zijn voor als er een moment komt waarop u zelf niet meer beslissen kunt. Het levenstestament omvat een groter gebied dan de Levenswensverklaring.

De NPV heeft een levenswensverklaring ontwikkeld die uitgaat van het Bijbelse beginsel dat het leven waardevol is en dus bescherming verdient. Via uw notaris kunt u ook een combinatie van beide verklaringen gebruiken.

Bent u niet geïnteresseerd in de verschillen en wilt u direct meer lezen over de NPV-Levenswensverklaring dan kunt u hier verder lezen.

Levenstestament

Een levenstestament kunt u bij de notaris laten opmaken. In het Levenstestament legt u zaken vast voor situaties als u daar zelf niet meer over kunt beslissen. Het betreft een breed scala aan zaken: persoonlijke zaken, financiële zaken en medische zaken.

Door middel van een volmacht kunt u een of meerdere perso(o)n(en) aanwijzen die voor u op de verschillende gebieden volmacht krijgen om namens u te handelen. Om een Levenstestament te mogen opstellen wordt getoetst door de notaris of iemand wilsbekwaam is. Bij twijfel wordt een onafhankelijk arts geconsulteerd (kosten zijn in dat geval voor de aanvrager).

Levenswensverklaring

Een levenswensverklaring is een wilsverklaring. Nu het nog goed met u gaat kunt u aangeven wat uw wensen zijn met betrekking tot medische- en verpleegkundige zorg voor als er een moment komt waarin u zelf geen beslissingen meer kunt nemen. Bijvoorbeeld als u ernstig ziek wordt of door voortschrijdende dementie.  Om een wilsverklaring te kunnen aanvragen of op te stellen moet u wilsbekwaam zijn. Deze wilsbekwaamheid wordt bij een wilsverklaring verondersteld, tenzij bewezen kan worden dat het niet zo is.

De NPV-Levenswensverklaring is gebaseerd op het Bijbelse beginsel dat het leven waardevol is en dus bescherming verdient.

NPV-levenswensverklaring geïntegreerd in het levenstestament

De notaris kan:

  • uw bestaande NPV-Levenswensverklaring opnemen in het Levenstestament
  • als u nog geen NPV-Levenswensverklaring hebt, het model voor het levenstestament gebruiken waarin de NPV-Levenswensverklaring integraal is opgenomen.

Laat u goed informeren als u naar de notaris gaat en informeer van uw kant de notaris. Laat het weten als u al een NPV-Levenswensverklaring heeft. En laat het weten als u de NPV-Levenswensverklaring wilt gebruiken: vraag uw notaris naar het model Levenswensverklaring.

Er zijn ook notarissen die digitaal de mogelijkheid bieden om de NPV-Levenswensverklaring op te nemen in het Levenstestament:

NPV-levenswensverklaring geïntegreerd in het levenstestament

Meer informatie

(klikt u op de onderstreepte woorden voor meer informatie)

Heeft u vragen?

Heeft u nog vragen over wilsverklaringen of de NPV-Levenswensverklaring? Of wilt u een van de bovengenoemde brochures bestellen? Bel dan naar de NPV: (0318) 54 78 88. Wij staan u graag te woord!

Heeft u een zeer urgente vraag rondom het begin of einde van het leven, dan kunt u 24 uur per dag en 7 dagen per week contact opnemen met het de NPV-Advieslijn.