‘Over voltooid leven valt geen compromis te sluiten’

13 maart 2017

Je kunt over allerlei onderwerpen compromissen sluiten, wheelen en dealen, maar voltooid leven is nou net een thema waarover je geen compromis kunt bedenken. Een beetje ‘voltooid leven’-wet bestaat niet.

Dat stelde NPV-directeur Esmé Wiegman in een interview bij het programma Uitgelicht van de zender Family 7 (donderdag 9 maart). Ze reageerde op een uitspraak van premier Mark Rutte in het Nederlands Dagblad van diezelfde dag. Hij zei niet te verwachten dat in een volgend kabinet een nieuwe wet over voltooid leven is geregeld. ‘Ik was blij verrast met de uitspraak van premier Rutte’, aldus Esmé Wiegman. ‘Zijn twijfel is reëel. Het kan ook niet anders, als je als kabinet om advies vraagt en je krijgt een rapport van de commissie-Schnabel waarin heel duidelijk wordt gezegd ‘doe het niet’.

Maar, voegde ze eraan toe, ‘het is campagnetijd…’ Op de vraag of dit thema een punt bij de komende kabinetsonderhandelingen zal worden, antwoordde ze: ‘Het kabinet heeft er zelf voor gekozen om in het najaar een brief te sturen en er ligt natuurlijk een initiatiefvoorstel van D66. Het kan bijna niet anders dan dat hierover gesproken wordt.’

‘Over voltooid leven valt geen compromis te sluiten’