Zoeken
A A A
headerbeeld

Verslag van de thema-avond op 17 oktober in Renswoude

Deze avond is verzorgd door Marja Sijpestein, werkzaam bij het Scharlaken Koord in Amsterdam. Het scharlaken koord staat symbool voor geloof, hoop en vrijheid. Deze drie pijlers motiveren de werkers van het Scharlaken Koord om hun werk te doen en deze drie pijlers willen zij doorgeven aan de vrouwen achter de ramen.

Zowel Het Scharlaken Koord als de NPV afdeling Renswoude herdenken dit jaar hun 30 jarig bestaan. Centraal staat zowel bij de NPV en het Scharlaken Koord de beschermwaardigheid van ieder leven. Vanaf 1983 zijn er vrijwilligers gestart met het straatwerk onder prostituees, de naam Scharlaken Koord dateert vanaf 1987. Vanaf 2000 is er gestart met preventie en in 2002 met maatschappelijke hulpverlening.  Dit word gedaan door vaste medewerkers maar ook door veel vrijwilligers die hiervoor getraind zijn. Doel van het straatwerk is om contact te leggen met de vrouwen en hen bekend te maken met het hulpaanbod van het Scharlaken Koord. De missie van het werk van Het Scharlaken Koord is dat zij staan voor een wereld waarin niemand gedwongen wordt om in de prostitutie te gaan.

Daarom bieden zij hulp aan doormiddel van preventie, straatwerk en digitaal veldwerk. Geldgebrek kan een belangrijk reden zijn om in de prostitutie te gaan ook het hebben van schulden of verslavingsproblemen. Er wordt door prostituees gedacht dat ze door in de prostitutie te gaan uit de schulden kunnen komen maar het tegendeel blijkt waar.

Bij de maatschappelijke hulpverlening en het uitstapprogramma  wordt er aan elke vrouw een passend traject geboden. Dit begint vaak bij een plek om te wonen, het regelen van een uitkering en bovenal rust.

Het Scharlaken Koord exploiteert ook een winkel, Second Step, deze winkel helpt vrouwen bij het leren van nieuwe vaardigheden en het  opbouwen van zelfvertrouwen.

Het was een indrukwekkende lezing waarbij vanuit de zaal ook regelmatig vragen werden gesteld. Na deze avond kunnen we wel concluderen hoe belangrijk het werk van het Scharlaken Koord is.

De avond wordt afgesloten met een prachtig lied over de “overspelige vrouw”. Jezus zegt tegen haar: “Ga naar huis en zondig niet meer.”

Een lied wat op ons allen van toepassing is, alleen het bloed van Jezus Christus,  Gods Zoon reinigt van alle zonden!

Terug naar de algemene pagina over de NPV in Renswoude