Zoeken
A A A
headerbeeld

Verslag ALV van de NPV in Renswoude

Elk jaar houdt de NPV in Renswoude een algemene ledenvergadering. Dit jaar hielden we de avond op 23 maart en we mochten weer velen van u ontmoeten.

Tijdens deze avond namen wij afscheid  van Anna van Vulpen. Vanaf 2010 is zij binnen het  bestuur actief geweest als portefeuillehouder  Voorlichting en PR.  Anna werd bedankt voor het werk dat zij de afgelopen jaren heeft mogen doen voor de NPV in Renswoude. Haar taken worden overgenomen door Marieke Bakkenes.

Deze avond heeft Jan Tollenaar voor ons een lezing gehouden over ‘Depressie’.

Depressie is een stemmingstoornis

Op een interactieve manier hebben we informatie gekregen over kenmerken die wel of niet bij een depressie horen. 1 op de 5 mensen wordt depressief of krijgt klachten tijdens zijn leven. Depressie is een stemmingsstoornis. Je hebt een depressie als je 5 van de 8 kenmerken hebt die beschreven staan in het boek: ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders’.

Aan de hand van dit boek wordt door artsen vastgesteld of iemand een depressie heeft. Kenmerken kunnen zijn: ’ geen zin om dingen te ondernemen’,’ veel of weinig eetlust’,’ veel of weinig slapen’, ‘moe en verlies van energie’, ‘negatieve gevoelens’,’ concentratie problemen’ en ‘zelfmoord gedachten’. Leeftijd waar depressie het meest in  voorkomt is tussen de 25 – 35 jaar.

Wat ook veel  voorkomt is een ‘burn-out’, een burn-out is  geen depressie maar is altijd aan werk gerelateerd door langdurig onder hoge druk te moeten presteren.  Hierbij zie je een geleidelijk proces van verslechtering, door goede begeleiding en of medicatie heb je bij een burn-out goede kans op genezing. Ook hebben we gesproken over behandelingen die er zijn bij een depressie en wat je er zelf eventueel aan kan doen. Medicijnen helpen niet altijd direct en soms verslechterd de toestand eerst. Het kan een hele zoektocht zijn om de juiste medicijnen te vinden.

Wat kun je doen voor iemand die een depressie  heeft?

Probeer vroegtijdig signalen op te pakken, hoe eerder iemand hulp krijgt hoe beter. Hulp aanbieden of dit eventueel zorgzaam opdringen. Het is belangrijk om naar elkaar om te zien en na te denken hoe je elkaar aandacht en liefde kan geven.

Terug naar de algemene pagina over de NPV in Renswoude