Toename aantal abortussen in Nederland

09 februari 2017

Vandaag publiceerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de jaarrapportage 2015 van de Wet afbreking zwangerschap. Het rapport laat zien dat het aantal abortussen in Nederland is gestegen.

In 2015 werden 30.803 zwangerschapsafbrekingen uitgevoerd, 442 meer dan in 2014. Zowel het absolute aantal abortussen als het abortuscijfer nam toe: aantal zwangerschappen per 1.000 levendgeborenen.

 

Waar de IGZ vorig jaar nog een licht dalende trend in het aantal zwangerschapsafbrekingen rapporteerde, moeten zij concluderen dat deze trend zich niet voortzet in 2015. Ook het aantal abortussen als gevolg van resultaten van prenatale screening nam in 2015 toe. De NPV maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal abortussen.

Esmé Wiegman: ‘Op de jaarrapportage hebben we lang moeten wachten. Het aantal abortussen is toegenomen. De abortusratio is daardoor ook hoger komen liggen. Het zijn indringende cijfers als je bedenkt dat het hier niet om cijfers, maar om mensenlevens gaat. Elk mensenleven telt en is van waarde.’

Lees meer: Jaarrapportage 2015 Wet afbreking zwangerschap

Toename aantal abortussen in Nederland