Thema-avond 19 maart 2024

20 maart 2024

Deze avond was het thema “Wat heb je te verliezen” en Eline van Zelst, van Stichting Schuilplaats, hield voor een lezing over rouw.

Voor de lezing over rouw, hadden we eerst een korte ledenvergadering. Daarna hield Eline van Zelst een lezing over rouw.

Rouw kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst denken we dan aan rouw door overlijden van een geliefde. Maar je kunt ook rouw hebben bij een verhuizing, verandering van kerk, kinderen die niet meer thuis komen, afnemende krachten door ziekte. Rouw is iets heel persoonlijks, ieder rouwt op zijn of haar eigen manier. Er staat ook geen tijd voor. Eline liet ons dat zien met verschillende kleuren en poppetjes, waar we konden zien hoe mensen verschillen in hun rouw proces. De relatie tot de overledene is heel bepalend. Het kan lijken dat iemand die rouwt een depressie heeft, daarom is het altijd goed om bij bepaalde symptonen die op een depressie lijken, hulp in te schakelen van een professional voor therapie of eventueel medicijnen. Ook gaf zij ons tips hoe we met mensen in rouw om moeten gaan. Een luisterend oor en open houding zijn heel belangrijk. Net als stiltes, die mogen er zijn in een gesprek.

Met als laatste tip: Ga ‘leeg’ naar iemand toe, zodat je kunt ‘ontvangen’.

 

Thema-avond 19 maart 2024

Instead of show do a slideDown function