NPV’er wil zelf beslissen over behandeling, maar niet over moment van overlijden

02 september 2013

NPV’ers willen zelf beslissen over de behandelingen die zij aan het einde van hun leven ontvangen, maar willen niet beslissen over het moment van overlijden.

Dat is te lezen in het proefschrift van Pam Kaspers die 4 september promoveert aan de VU. Kaspers ondervroeg voor haar promotieonderzoek mensen met een wilsverklaring. Van de respondenten die overleden gedurende het onderzoek, ondervroeg zij naasten naar het functioneren van die wilsverklaring rond het overlijden.

Wilsverklaring

In een wilsverklaring legt iemand vast welke behandeling hij of zij wil ontvangen of juist weigert tegen het einde van het leven. Daarnaast kan iemand een persoon aanwijzen die zulke beslissingen mag nemen wanneer de persoon in kwestie wilsonbekwaam is geworden.  De meest voorkomende wilsverklaringen worden in Nederland uitgegeven door de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde) en de NPV die de NPV-Levenswensverklaring uitgeeft. Ruim 1.000 NPV-leden met een NPV-Levenswensverklaring werkten van 2005 tot 2012 mee aan het onderzoek van Pam Kaspers.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat 91% van de NPV-leden zelfstandig wil beslissen over de behandelingen die zij wel of niet willen ontvangen. Onder de Nederlandse bevolking is dat 92% en onder NVVE-leden 99%.
Een verschil wordt echter zichtbaar als het gaat om het beslissen over het exacte moment van overlijden. Dit was voor de NPV-leden niet belangrijk (5%), maar voor NVVE-leden zeer belangrijk (85%). Van de Nederlandse bevolking wil 50% zelf beslissen over het exacte moment van overlijden.

De NPV is blij met dit resultaat. Wij vinden het belangrijk dat mensen spreken over hun wensen rond het levenseinde. Daarom geven wij ook de NPV-Levenswensverklaring uit. Deze verklaring is uniek omdat hij uitgaat van de beschermwaardigheid van het leven. U kunt in een wilsverklaring ook aangeven wie namens u met de arts in gesprek mag gaan om over de behandelbeslissingen te praten en eventueel toestemming te geven voor behandelingen of deze te weigeren.

P.J. Kaspers, End-of-life care and preferences for (non)treatment decisions in older people during their last three months of life.


Instead of show do a slideDown function