NPV vraagt inspectie op te treden in CASA affaire

04 oktober 2018

De NPV vraagt inspectie op te treden in de CASA-affaire. In dit bericht vindt u de aanleiding en de vervolgstappen die genomen zijn door NPV en Inspectie. Dit bericht wordt onderin de pagina steeds geupdatet. 

De NPV heeft een brief verzonden naar de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Aanleiding is de verscherpte ondertoezichtstelling van de Stichting CASA-klinieken (Nederlands grootste aanbieder van abortusbehandelingen) en een bericht dat de NPV ontving van een tipgever*. Deze boodschap van de tipgever geeft de NPV veel reden om haar ernstig zorgen te maken over de zorg voor de vrouw én haar ongeboren kind.  Zo meldt deze tipgever (geparafraseerd):

“Ik vraag me echt af of we 24 behandelingen op één dag kunnen doen. Bij 6 gevallen is de vrouw meer dan 17 weken zwanger. En ook nog een paar meer dan 13 weken. De helft van het team heeft nooit zo’n behandeling meegemaakt.”

“Het zijn behandelingen met risico’s, die moet je goed voorbereiden. Het gaat te snel, met een te vol programma.”

“Ervaren krachten zijn vertrokken, er worden verpleegkundige uitzendkrachten ingezet die nog nooit een abortus hebben gedaan en niet weten hoe ze een vrouw psycho-sociaal moeten begeleiden.”

Mede naar aanleiding van deze signalen heeft de NPV een brief verzonden aan de inspectie. Daarin vragen we aandacht voor de wettelijke regels om vrouwen goed te begeleiden en voor de wettelijke regels ten aanzien van het gebruik van foetaal weefsel.

Update 15 november: reactie inspectie

We ontvingen een reactie van de inspectie op onze brief. Lopende het onderzoek doet de inspectie nog geen mededelingen. Wel wordt de rapportage te zijner tijd openbaar gemaakt. Inmiddels werd 9 november duidelijk dat CASA failliet is, maar wel een doorstart hoopt te maken.

Update 24 november 2017: Kamervragen

De SGP heeft Kamervragen gesteld over een mogelijk nog grotere fraude bij de CASA-klinieken.

Update 1 december 2017: verkoop enkele klinieken

De curator van de Casa-klinieken heeft bekend gemaakt dat de klinieken in Amsterdam, Rotterdam en Maastricht worden verkocht. Dit moet voor 8 december gebeuren, anders sluiten deze klinieken hun deuren.

*De tipgever is bij de NPV bekend.

Update 20 maart 2018 Casa is failliet

Inmiddels is CASA failliet en heeft de Inspectie heeft het verscherpt toezicht na 5 maanden opgeheven. Daarover publiceerde zij dit bericht.

Update 11 april 2018

We ontvingen van de IGJ een brief. Het verscherpt toezicht en onderzoek bij CASA lijkt erg summier uitgevoerd. We krijgen geen antwoord op onze vragen die betrekking hebben op de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO), de wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), de Wet afbreking zwangerschap (Waz) en de Wet foetaal weefsel. Hoewel het bij CASA om misstanden gaat in zeven klinieken, maakt de inspectie geen onderliggende informatie (gespreksverslagen, e-mails e.d.) openbaar over haar onderzoek, maar houdt zij het bij summiere informatie in een ‘briefrapport’.

Update 4 mei 2018

Op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) heeft de NPV een Wob-verzoek ingediend over CASA. Vanwege de grote politieke en maatschappelijke betrokkenheid bij de teloorgang van de stichting CASA klinieken, maar ook vanwege de ethische beladenheid van abortus, verzoekt de NPV in een brief om:

1) alle informatie (waaronder e-mails, stukken, verslagen van gesprekken en rapporten) die geleid heeft tot het besluit om Stichting CASA Klinieken onder verscherpt toezicht te stellen en

2) alle informatie (waaronder e-mails, stukken, verslagen van gesprekken en rapporten) die verband houdt met het verscherpt toezicht op Stichting CASA Klinieken en de opheffing daarvan.

Update september 2018

De NPV heeft een aantal stukken ontvangen in het kader van het Wob-verzoek.

De stukken leggen een aantal bestuurlijke taferelen binnen de CASA abortusklinieken bloot. Echter, de binnengekomen meldingen van incidenten of patiëntonveilige situaties blijven geheim. Bruins weigert de openbaarmaking, onder omdat hij vreest dat de meldingsbereidheid hierdoor daalt. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft de curator van de inmiddels failliet gegane CASA-abortusklinieken meerdere malen moeten dreigen met bestuursrechtelijke handhavingsmaatregelen om zo de kwaliteit en de veiligheid van het functioneren van de centra af te dwingen. Lees meer

Lees onze themapagina over abortus

Doe de keuzetest anticonceptie/gezinsvorming

NPV vraagt inspectie op te treden in CASA affaire