NPV: Orgaandonatie moet eigen keuze blijven

13 september 2016

Vandaag heeft de Tweede Kamer met een nipte meerderheid van 75 stemmen voor en 74 tegen ingestemd met het D66-plan voor actieve donorregistratie. Bij actieve donorregistratie worden niet-geregistreerde burgers herhaaldelijk per brief benaderd om hun keuze kenbaar te maken. Reageert iemand uiteindelijk niet, dan vindt registratie als donor plaats.

De NPV heeft moeite met de uitkomst van de stemming. De NPV is voor keuzevrijheid en is daarom tegen een actieve donorregistratie. Het doneren van organen moet een actieve gift zijn, iets wat je doet uit naastenliefde en niet onder overheidsdwang. Door het systeem te veranderen in een ja-tenzij-systeem, verdwijnt het element van naastenliefde helemaal. Alleen als je bezwaar hebt, kom je in actie, en dat vinden wij principieel onjuist.

Bovendien ligt het gevaar op de loer dat kwetsbaren, zoals verstandelijk beperkten en ouderen zonder goed sociaal netwerk, van een dergelijk systeem de dupe worden. Zij begrijpen de correspondentie vanuit de overheid mogelijk niet.

De NPV heeft altijd gepleit voor het maken van een eigen weloverwogen keuze over orgaandonatie en dat zou het wat ons betreft moeten blijven. Wel zijn wij een groot voorstander van het tijdig spreken met familie en/of naasten over het levenseinde. Daar hoort het gesprek over orgaandonatie en het vastleggen van een keuze ook bij.

Dat de wet in de Tweede Kamer is aangenomen, betekent nog niet dat het nieuwe systeem er ook komt. Eerst moet de Eerste Kamer er nog mee instemmen. Omdat medisch-ethische kwesties een vrije kwestie in de VVD en CDA zijn, is het nog afwachten hoe de senatoren zullen stemmen. De lichamelijke integriteit wordt aangetast door dit voorstel. Hopelijk laat de Eerste Kamer dit punt zwaarder wegen.

NPV: Orgaandonatie moet eigen keuze blijven