NPV-leden leggen vaker keuze orgaandonatie vast dan gemiddelde Nederlander

13 december 2017

Het percentage NPV-leden dat zijn keuze rondom orgaandonatie heeft laten registreren ligt hoger dan het Nederlands gemiddelde. 43% van de NPV-leden heeft dit gedaan tegenover 36% van de Nederlanders. Daartegenover staat wel de NPV-leden gemiddeld vaker ‘nee’ kiezen: 40% tegenover 28%. Dit staat te lezen in de resultaten van het onderzoek naar orgaandonatie dat NPV-Zorg voor het leven deze week presenteert.

Hoewel gemiddeld genomen veel NPV-leden hun keuze al hebben vastgelegd, blijkt ook dat een groot deel van de NPV-leden nog twijfelt over hun keuze. Zij hebben behoefte aan extra informatie. Veel informatie is te vinden op internet en in de media, maar NPV-leden hebben vooral behoefte aan een Bijbelse visie op orgaandonatie en informatie over het hersendoodcriterium. De leden geven aan dat zij gemakkelijker hun keuze zouden kunnen maken als zij over deze informatie beschikken. De NPV en ethici uit de achterban worden gezien als belangrijke bronnen voor deze informatie.

Angst voor hersendood
De belangrijkste redenen waarom NPV-leden hun organen (willen) afstaan is naastenliefde en het mogelijk redden van levens. NPV-leden die een ‘nee’ hebben laten registreren, hebben hiervoor gekozen omdat zij bang zijn om onterecht hersendood te worden verklaard. Een lid verwoordt dit tijdens het onderzoek als volgt: ‘Mijn twijfel over toestemming geven ligt op 2 punten; wie beslist of je echt dood bent en kun je nog wel ‘rustig’ sterven?’

Geen-bezwaarsysteem
NPV-leden zijn geen voorstander van het geen-bezwaarsysteem (of het Actieve DonorRegistratie systeem, ADR). 59% is tegen invoering hiervan. Slechts een klein percentage (19%) is voor. De voorstanders van het geen-bezwaarsysteem menen dat dit systeem wachtlijsten zal verkorten en mensen aanspoort sneller een keuze te maken. De tegenstanders vinden dat een beslissing over orgaandonatie geheel aan de burger zelf moet worden overgelaten. De overheid mag hierin niet sturen.

Het onderzoek naar orgaandonatie werd dit najaar uitgevoerd door Direct Research in opdracht van de NPV. Aan het onderzoeken deden 1035 personen mee. 965 van hen zijn NPV-lid.

Download het rapport

NPV-leden leggen vaker keuze orgaandonatie vast dan gemiddelde Nederlander