NPV: Weinig kennis en gesprek over levenseinde

25 november 2015

Er is weinig kennis over de beschikbare zorg rond het levenseinde. De meeste mensen hebben evenmin met hun omgeving of huisarts hierover gesproken. Dat blijkt uit een peiling van de NPV naar palliatieve zorg.

Vrijwel alle respondenten zijn bekend met het begrip ‘palliatieve zorg’, maar weten vaak niet wat het inhoudt. Mensen denken dat palliatieve zorg  alleen lichamelijke zorg betreft (38%) en dat deze zorg bedoeld is voor mensen die verkeren in de allerlaatste fase van hun leven (78%). Palliatieve zorg verbetert echter de kwaliteit van het leven van patiënten én hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening. Dit gebeurt door het voorkomen en verlichten van lijden door middel van vroegtijdige signalering en zorgvuldige beoordeling en behandeling van pijn en andere problemen van lichamelijke, psychosociale en spirituele aard (WHO, 2002).

Bespreekbaarheid

Van de mensen die deel hebben genomen aan het onderzoek, heeft 20 procent (nog) niet nagedacht over zijn of haar wensen en verwachtingen rond het levenseinde. De meest genoemde reden (60%)hiervoor is: ‘het is er nog niet van gekomen’. Als mensen wel hebben nagedacht over het levenseinde, wordt dit echter lang niet altijd gedeeld met anderen. Dit betreft ruim 35% van de respondenten. Mensen die hun wensen en verwachtingen rond het levenseinde wel met iemand delen, doen dit meestal met familie en/of naasten, maar vrijwel nooit met de (huis)arts. Als er een gesprek over het levenseinde wordt gevoerd, blijkt dat de inhoud van dit gesprek varieert van persoon tot persoon. Onderwerpen die vaak aan de orde komen zijn: de uitvaart, zingevingsvragen en medisch- en praktische zaken zoals keuzes over behandelingen en financiën.

NPV-directeur Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink: ‘De NPV vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor het bevorderen van kennis over palliatieve zorg in de volle breedte. Ook moeten mensen worden aangespoord om tijdig na te denken over de wensen en verwachtingen rondom hun levenseinde én deze ook te delen met hun (huis)arts, familie en/of naasten. De NPV wil mensen helpen om het gesprek over het levenseinde te voeren.’
Aan het onderzoek deden in totaal 1012 mensen mee. 91% van de deelnemers is lid van de NPV.

NPV: Weinig kennis en gesprek over levenseinde