NPV: Beeld abortuspraktijk komt niet overeen met werkelijkheid

02 september 2014

Het beeld dat veel mensen hebben van de abortuspraktijk in Nederland, komt niet overeen met de werkelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van de NPV (Nederlandse Patiënten Vereniging) onder haar leden en een steekproef onder de Nederlandse bevolking.
Uit het onderzoek komt naar voren dat men het beeld heeft dat het gaat om (jonge) vrouwen die nog niet eerder moeder zijn geworden. Meer dan de helft van de vrouwen is echter al moeder op het moment dat zij een abortus laat uitvoeren. Ruim 75% van de Nederlandse bevolking is hiervan niet op de hoogte, van de NPV-leden is dat 66%. Ook over het aantal abortussen is het beeld niet conform de werkelijkheid. Slechts 10% van de respondenten weet dat 1 op de 6 zwangerschappen eindigt in een abortus.

Abortus om financiële redenen

De respondenten zijn daarnaast slecht op de hoogte van de redenen waarom mensen tot een abortus overgaan. Bij 47% van het aantal abortussen gaat het om financiële redenen. Opmerkelijk is dat vrijwel alle respondenten deze reden afwijzen (100% van de NPV-leden en 78% van de Nederlandse bevolking). Ook opvallend is dat het onderzoek laat zien dat ruim 80% van de respondenten denk dat abortus mogelijk is voor alle vrouwen in elke situatie. Een abortus is volgens het Wetboek van Strafrecht echter strafbaar, mits er wordt voldaan aan de zorgvuldigheidseisen uit de Wet afbreking zwangerschap. Een van deze zorgvuldigheidseisen is dat het afbreken van een zwangerschap alleen wordt gerechtvaardigd door de noodsituatie van de vrouw.

Redenen voor een abortus

Als het gaat om redenen waarom mensen kiezen voor een abortus, wijkt de mening van de gemiddelde Nederlander sterk af van de mening van NPV-leden. De heersende opvatting onder NPV-leden is dat er geen abortus gepleegd mag worden. Een duidelijke uitzondering vormt de situatie waarin het leven van de moeder in gevaar is. 57% van de respondenten vindt dat een abortus dan wel is toegestaan. Bij de Nederlandse bevolking is dat 80%. Als het gaat om sociaal/economische redenen zijn de verschillen tussen NPV-leden en de Nederlandse bevolking minder groot. Het gaat dan om redenen als: geen kinderwens, compleet gezin, onvoldoende financiële middelen.

Taboe

NPV-directeur Esmé Wiegman: ‘De onderzoeksresultaten maken duidelijk dat er naast gebrek aan kennis een taboe is als het gaat om abortus. Abortus wordt gezien als een vrouwenrecht en een inhoudelijk gesprek lijkt onmogelijk, terwijl het grootste deel van respondenten abortus om financiële redenen afwijst. En dat is de praktijk: bijna de helft van de abortussen wordt gepleegd vanwege financiële redenen; meer dan 10.000 abortussen per jaar! Alles wat een zwangere vrouw als noodsituatie ervaart dienen we serieus te nemen. Maar passen bij financiële problemen niet financiële oplossingen in plaats van beëindiging van het leven van een ongeboren kind? Het is de hoogste tijd voor een open discussie over de abortuspraktijk van alledag.’
In totaal vulden 5.336 mensen de online vragenlijst in. Het onderzoek werd uitgevoerd onder NPV-leden, Way of Life leden (NPV-jongeren), en een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking.

Bekijk ook het filmpje van Way of Life over abortus:


Instead of show do a slideDown function