Wat doet de NPV met de nota Medische Ethiek?

12 juli 2018

Afgelopen vrijdag 6 juli verscheen de Nota Medische Ethiek. Hiermee geeft het kabinet invulling aan de uitwerking van het regeerakkoord. De NPV volgt de plannen op de voet en probeert waar mogelijk invloed uit te oefenen en/of een inhoudelijke bijdrage te leveren.

Denk bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van de NPV bij een inventarisatiebijeenkomst over ‘voltooid leven’. Tijdens deze bijeenkomst worden de eerste lijnen uitgezet voor toekomstig onderzoek naar de omvang en omstandigheden van mensen met een gevoel van voltooid leven. Een belangrijk moment om bij aanwezig te zijn. De NPV geeft tijdens zo’n bijeenkomst onder andere concrete suggesties voor relevante onderzoeksvragen.

Embryowet

Daarnaast wordt in de Nota Medische Ethiek ook ingegaan op de Embryowet: er is afgesproken dat het kabinet geen verruiming mogelijk maakt om embryo’s speciaal voor onderzoek tot stand te brengen, totdat daarover een brede maatschappelijke discussie heeft plaatsgevonden.
De NPV is betrokken bij een initiatief van verschillende organisaties die een maatschappelijk dialoog o.a. over embryo onderzoek en de impact van ingrijpen in het DNA van mensen op gang wil brengen.

Lees de nota Medische Ethiek

Wat doet de NPV met de nota Medische Ethiek?