Nieuwsbrief online

02 juni 2021

Voorjaar 2021 viel de nieuwsbrief van de NPV-afdeling Graafstroom op de mat van onze leden. Voor geïnteresseerden hierbij een online versie van de nieuwsbrief. Deze keer is het een kortere versie dan u van ons gewend bent. Doordat onder andere de jaarvergadering vanwege de coronamaatregelen geen doorgang kon vinden.

Van het bestuur

Het was voorjaar. De Jaarvergadering naderde met rasse schreden. Alles was voor elkaar. Een spreker, de zaal besproken, de Nieuwsbrieven gedrukt en rondgebracht. En toen kwam het Coronavirus uit China ons land binnengeslopen. Er was in eerste instantie weinig onrust. Epidemieën waren tot nu toe immers altijd ver van ons bed? Maar in een recordtijd veroverde Corona ons land met alle nare gevolgen van dien. Uiteraard ging de Jaarvergadering niet door.

Als een orkaan raasde Corona door het land. Er kwamen strenge regels, mensen moesten zoveel mogelijk thuiswerken, de kinderen konden niet naar school en volgden het onderwijs thuis. Geen bezoek in huis, de zorginstellingen moesten hun deuren sluiten. Er was grote zorg of er in de ziekenhuizen wel genoeg IC-bedden waren en konden de zorgmedewerkers het wel aan? Kortom, heel veel spanning, verdriet, rouw, eenzaamheid en verwarring. Een zeer zware tijd.

Nu deze Nieuwsbrief geschreven wordt, ziet het er opnieuw niet rooskleurig uit. Het aantal besmettingen loopt enorm op. Juist toen we dachten dat we het virus er wel onder zouden krijgen, bleek de tweede golf zich over Nederland uit te spreiden.
Er zijn jongeren die de regels aan hun laars lappen, ouderen die de regels onzin vinden en denken betere oplossingen te hebben. Wel mondkapjes, onzin die mondkapjes. Zoveel meningen, zoveel onzekerheid.

De Jaarvergadering kon dus niet doorgaan, dus richtten we ons op de Thema-avond die gehouden zou worden op D.V. 11 november. Spreker de heer Erwin Hout was bereid zijn spreekbeurt van afgelopen maart te verzetten naar november. Wederom alles in kannen en kruiken. Echter, de situatie in ons land is op dit ogenblik zodanig dat wij als bestuur geen andere keus hebben dan wederom de avond te cancelen.

Wat zijn we als mensen kwetsbaar nu we gezien hebben dat één klein virusje de hele wereld kan platleggen. De regering dacht de oplossing te hebben. Sámen het virus te lijf gaan. Sámen, maar zonder de wijsheid van de levende God blijft het aanmodderen.

Nu de tweede golf over ons land spoelt zien we zo duidelijk dat mensenlijke wijsheid geen oplossing biedt.
In Spreuken 2 vers 6 staat:

Want de Heere geeft wijsheid.

In al deze Coronaverwarring kondigde mevrouw Pia Dijkstra van D66 aan om begin volgend jaar, hoe dan ook, haar iniatiefwet voor euthanasie bij ‘voltooid leven’ in te dienen.

Het kabinet laat momenteel een onderzoek doen hoe groot de problematiek is van mensen die levensmoe zijn en uit het leven willen stappen.
In een eerder onderzoek bleek dat eenzaamheid er vaak de oorzaak van is. Echter, mevrouw Dijkstra zal zorgen dat, ongeacht de uitkomsten van dat onderzoek, haar voorstel er komt!

De heer Van der Staaij merkte n.a.v. van deze kwestie op: Het Coronavirus heeft ons geleerd dat de overheid kwetsbaar leven juist moet beschérmen.

Een directeur van een hospice beschreef een bijzondere gebeurtenis waaruit blijkt hoever iemand kan gaan die eenzaam is en hoe het tij kan keren door aandacht, zorg en liefde. Onderstaand haar verhaal:
Ik zie haar nog het hospice binnenkomen. Een kleine, tengere vrouw in de armen van haar grote zoon. Ze was gestopt met eten en drinken en wilde sterven. Een eenzame, zieke vrouw zonder perspectief. De huisarts kon niet op haar verzoek om euthanasie ingaan en belde of wij mevrouw op wilden nemen. Hij verwachtte dat ze binnen enkele weken zou overlijden. De eerste dagen lag er een ziek vogeltje in bed. Voor ons wilde ze dan wel wat hapjes appelmoes, ijs of vla nemen. We gaven haar veel liefde en betrokken zorg en zagen haar in de weken daarna opknappen. Mevrouw kwam een poosje uit bed, dat werd steeds een langere periode. Ze kleedde zich aan en zat al met al uren met ons aan de keukentafel. Haar hele leven en wat haar beziggehouden had kwam aan ons voorbij. Ze genoot van de gesprekken en van de boeken die medewerkers van thuis meenamen voor haar. Mevrouw was een bron van blijdschap voor ons en wij voor haar. Zorgvuldig bereidden we het naar huis gaan voor en organiseerden formele en informele zorg. Na drie maanden zwaaiden wij haar uit. In haar felrode Smart reed ze, 92 jaar oud, naar huis.

In het najaar staat De Week voor het Leven weer op het programma. De NPV speelt hierin een grote rol tezamen met Het Platform voor het Leven. Mede dankzij onze jaarlijkse campagnes, die mogelijk zijn dankzij de steun van velen, staat de bescherming van het ongeboren leven weer op de maatschappelijke agenda.

Maar de tegenkrachten nemen ook toe. Het verworven recht om abortus te plegen mag niet aangetast worden zeggen de voorstanders. De NPV schrijft hierover: Het hoeft ons niet te verbazen en nog minder te ontmoedigen. Uiteindelijk is de boodschap vóór de bescherming van het door God gegeven leven zoveel krachtiger dan ieder ander verhaal.
Tijdens een debat over het verworven recht van abortus kwam de volgende vraag:
“Maar wie komt er nu eigenlijk op voor dat ongeboren leven?”
De voorstanders waren even helemaal van hun stuk gebracht door deze zo indringende vraag. Het antwoord was een hoeveelheid woorden die kant noch wal raakten. Blijkbaar krijgen de voorstanders toch niet zo vaak zo’n indringende vraag.

Het is op dit ogenblik volslagen onduidelijk hoe het met de voortgang/teruggang van het Coronavirus zal gaan. Wij wensen u allen toe dat u, hoe alles zich verder ook zal ontwikkelen, het oog gericht houdt op de Heere. Alleen in de schuilplaats van de Allerhoogste zijn we veilig.

Ledenactie

Zoals u in de voorgaande Nieuwsbrieven wellicht heeft gezien, zijn we in 2019 als
NPV-afdeling gestart met een Ledenactie.

Deze actie is bedoeld voor alle bruidsparen die in de voormalige gemeente Graafstroom komen of blijven wonen na hun huwelijk.
Na de bruiloft zoek ik de stellen op en vertel ik in het kort iets over onze vereniging.
De NPV is namelijk niet alleen voor ouderen , maar zeker ook voor jonge stellen interessant. Denk maar aan informatie bij zorgen rond gezinsvorming.
De NPV-afdeling Graafstroom betaalt vervolgens het 1e jaar de abonnementsrekening.
Juist in de huidige omstandigheden
waardoor de bruiloft gevierd wordt binnen beperkte mogelijkheden, is deze attentie wellicht één van de aangename kleinigheden.

Hierbij een oproepje aan u allen;

Kent u een pasgetrouwd stel?
Laat het ons weten; dan bezoeken we hen snel!

Nieuwsbrief online