Nieuwe website van Expertisegroep Jong Oud voor verbinding van oudere en jongere generaties

01 februari 2022

Stichting TijdVoorActie, NPV – Zorg voor het leven en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk hebben de krachten gebundeld in het platform Expertisegroep Jong Oud om jong en oud samen te brengen, duurzaam contact te stimuleren en op die manier de kwaliteit van leven te verbeteren.

Op 1 februari 2022 lanceren zij gezamenlijk een nieuwe website met producten om een brug te slaan tussen jong en oud.

Organisaties helpen om ontmoeting tussen jongeren en ouderen te faciliteren: dat is het doel van Expertisegroep Jong Oud. In de Expertisegroep Jong Oud (EJO) bundelen NPV – Zorg voor het leven, Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk en TijdVoorActie hun krachten en lanceren gezamenlijk een nieuwe website met producten om een brug te slaan tussen jong en oud.

Het is de missie van Expertisegroep Jong Oud om (vrijwilligers)organisaties te versterken in het samenbrengen van jong en oud. De Expertisegroep Jong Oud gelooft dat die ontmoetingen waardevol zijn en dat de kwaliteit van leven door deze ontmoetingen verbetert.

Verbinding is onmisbaar 

De NPV werkt met volle overtuiging mee aan de verbinding van oudere en jongere generaties. Zowel onder ouderen als jongeren neemt de afgelopen twee jaar de eenzaamheid toe, zo laten studies zien. Ouderen die geen contact meer hebben met jongere generaties (behalve hun kinderen en kleinkinderen) verliezen het contact met de samenleving en komen steeds meer in een isolement.

Ontmoeting tussen jongeren en ouderen is daarom belangrijk, maar ontstaat niet vanzelf. Een initiator is onmisbaar. Die rol kan opgepakt worden door vrijwilligers vanuit de middelbare school, de kerk, het verzorgingstehuis of bijvoorbeeld een buurtvereniging.

Toolkits
EJO presenteert onder andere toolkits voor vrijwilligers: beproefde handleidingen, stappenplannen en creatieve vormen waarmee vrijwilligersorganisaties toegerust worden om een samenwerking tussen jongeren en ouderen tot stand te brengen. Naast toolkits biedt EJO workshops en advies.

Johanna Hoving en Ilse Sikkema zijn programmamedewerkers van EJO. Volgens Sikkema ontstaan ontmoetingen tussen jongeren en ouderen vaak niet vanzelf: ‘Een initiator is onmisbaar. Die rol kan opgepakt worden door vrijwilligers vanuit de middelbare school, geloofsgemeenschap, verzorgingstehuis of bijvoorbeeld een buurtvereniging.’

De producten sluiten volgens Hoving goed aan bij waar nu behoefte aan is. ‘Studies laten zien dat zowel bij jongeren als ouderen de eenzaamheid is toegenomen in de afgelopen twee jaar. De urgentie is groot om ontmoetingen nu te faciliteren. Daarom hebben we ook gedacht aan coronaproof methodes.’

Nieuwe website van Expertisegroep Jong Oud voor verbinding van oudere en jongere generaties