Maatschappelijke dialoog over aanpassen embryo’s gestart

09 oktober 2019

Het mag niet, maar het is in het buitenland al wel gebeurd: het aanpassen van het DNA van embryo’s. Daarmee is het in de toekomst mogelijk om ziektes uit te bannen. Maar kunnen we dan straks ook het uiterlijk van onze kinderen veranderen, of ze slimmer en sportiever maken? Vandaag gaat de DNA-Dialoog hierover van start.

Waarom is het gesprek over het aanpassen van embryo’s belangrijk?
In 2018 schrikt de wereld op als de Chinese onderzoeker He Jiankui het nieuws naar buiten brengt dat hij het DNA van twee baby’s heeft veranderd. Hierdoor zouden de kinderen later een kleinere kans hebben om besmet te raken met het aidsvirus. Onderzoekers uit de hele wereld reageerden ontzet. Deze techniek is immers verboden.

Waarom is deze techniek verboden?
De Chinese onderzoeker hield geen rekening met de gevolgen. Want welke invloed heeft zo’n DNA-aanpassing bij mensen? Als veranderde baby’s later zelf kinderen krijgen, wordt hun veranderde DNA doorgegeven aan hun kinderen en kleinkinderen. Dit kan een groot risico zijn. Een gemaakte ‘fout’ kan je dus nooit meer herstellen.

Wat staat er op het spel?
De Embryowet schrijft voor dat onderzoekers voor het doen van onderzoek alleen restembryo’s mogen gebruiken. Inmiddels gaan er stemmen op om de Embryowet te verruimen, zodat onderzoekers embryo’s speciaal mogen gaan kweken voor onderzoek. Met de komst van het huidige kabinet is een pas op de plaats gemaakt, om nog eens goed na te kunnen denken over de mogelijke gevolgen.

Hoe we moeten omgaan met deze nieuwe techniek is een vraag die niet alleen beantwoord kan worden door artsen, wetenschappers en politici. Het is een vraag voor ons allemaal. Daarom heeft een aantal organisaties besloten om DNA-dialogen te organiseren, waarin iedereen kan meepraten over dit onderwerp. De uitkomsten van deze dialogen worden in een rapport verzameld en eind 2020 aangeboden aan politici, wetenschappers en de Nederlandse samenleving.

Wat vindt de NPV van onderzoek met embryo’s?
De NPV vindt dat het aanpassen van embryo’s veel ethische, filosofische en religieuze vraagstukken met zich meebrengt. Het inzetten van de techniek kán namelijk betekenen dat voor experimenten met het knutselen aan DNA vele embryo’s worden gekweekt om vervolgens na onderzoek weer vernietigd te worden. Wat betreft de NPV is het onaanvaardbaar dat eerst menselijk leven wordt gekweekt om het daarna weer te vernietigen. Juist nu is het essentieel om onze christelijke stem te laten horen. In het debat en in de media wil de NPV daarom krachtig de beschermwaardigheid van menselijk leven en andere ethische aspecten onder de aandacht brengen.

Wat kan ik doen?
Tijdens de DNA-dialoog is er ruimte voor het delen en vormen van je mening, het stellen van vragen en het uitspreken van zorgen en wensen. De DNA-Dialoog gaat ons allemaal aan. In wat voor samenleving willen we leven? Kijk op onze themapagina en op de website van de DNA-dialoog hoe jij mee kunt doen aan de dialoog.

Maatschappelijke dialoog over aanpassen embryo’s gestart