Zoeken
A A A
headerbeeld

Ledenvergadering

Ledenvergadering 21 april

21 April hebben we onze jaarlijkse ledenvergadering gehouden Lydia van Ginkel, werkzaam als jeugdwerkadviseur bij het Landelijk Contact Jeugdwerk, heeft voor ons een lezing gehouden. Het thema was ‘Altijd in verbinding’, Jeugdcultuur en sociale media: Kansen en valkuilen!

Verschillende onderwerpen passeerden de revue. De Jeugdcultuur, sociale media, kansen en valkuilen en hoe ga je met onze jongeren in gesprek. De jeugd van nu wordt ook wel de grenzeloze generatie genoemd. Mede door internet ligt de wereld open en leven we in een seculiere maatschappij. Er is daarbij weinig sturing vanuit de vorige generatie. Ze moeten dus keuzes maken en identiteit ontwikkelen in een samenleving waar alles kan.

Sociale media spelen hierin een grote rol en hebben veel nadelige gevolgen zoals: chronisch vermoeid, angst en stress( voldoen aan een ideaalbeeld), eenzaamheid ondanks de 24 uur communicatie. Ook verschillende vormen van sociale media komen voorbij zoals Facebook, twitter, WhatsApp, Pinterest, Instagram, Snapchat( verdwijnt na 10 seconden), Tinder.

Er zijn ook kansen bij het gebruik van sociale media, Bijv. voor de kerk om een ‘boodschap’ door te geven, en bij Kerkelijke activiteiten. Er worden ook makkelijker vragen gesteld, maar er zijn ook veel valkuilen. Zoals: het kost veel tijd, oppervlakkig, digitaal pesten, onduidelijke gezagsverhouding, privacy verdwijnt. Het wordt ook steeds moeilijker om zich te concentreren op 1 ding.

Het is goed dat wij als opvoeders weten wat er leeft. Geeft aandacht en toon oprechte belangstelling voor onze jongeren. Bespreek wat de zingeving van het leven is. Wees een identificatiefiguur. Het allerbelangrijkste: ”Leef met God”.

Na de pauze werd er in groepjes nog een aantal vragen besproken over het onderwerp van de lezing.

Het was heel leerzaam om dingen uit de praktijk met elkaar te delen. We kijken terug op een fijne avond en het onderstreepte ook weer hoe belangrijk het is om echt  oog te hebben voor elkaar en in het bijzonder wat dit onderwerp betreft voor onze jongeren. Want ondanks  sociale media is er toch veel eenzaamheid.

Terug naar de algemene pagina van NPV Renswoude