Kamer erkent ongeboren kind unaniem

16 oktober 2018

Ouders kunnen een levenloos geboren kind voortaan laten registreren. Zegt dat ook iets over kinderen die worden geaborteerd? Dinsdag stemde de Tweede Kamer unaniem voor een wetswijziging die het mogelijk maakt een levenloos geboren kind te laten opnemen in de Basisregistratie Personen. Deze kinderen krijgen een naam, zwart op wit in officiële documenten – een bewijs van hun bestaan.

Ouders die een kind verliezen tijdens de zwangerschap of bevalling, dragen dit verdriet hun leven lang met zich mee. Vroeger werden deze kinderen nauwelijks genoemd. Nu worden deze kinderen erkend als mens.  Staatssecretaris Knops formuleerde het zo: ‘Dit doet recht aan de emotionele band die ouders en kinderen vanaf de conceptie met elkaar hebben.’

Dit is heel mooi, maar toch wringt er iets.  Er komen jaarlijks honderden – ook zeer gewenste – levenloze kinderen ter wereld bij 22 of 23 weken. Hun ouders kozen voor afbreken, omdat bij onderzoek een afwijking bleek. Zou deze keuze van ouders ook betekenen dat zij niets over hun kind willen teruglezen in een registratie?

Een kind wordt geen kind door een erkenning, door de liefde van ouders of door de grens die een wetgever trekt. Een kind is menselijk leven vanaf het begin.

Kamer erkent ongeboren kind unaniem