Inbreng NPV voor AO Medische ethiek

03 december 2019

De NPV  – Zorg voor het leven heeft een brief gestuurd aan de Vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor het Algemeen Overleg Medische ethiek op 4 december 2019. In de brief vragen we Kamerleden tijdens het debat aandacht te besteden aan medisch-ethische vragen rond het begin van het menselijk leven.

  • Respect voor het embryo als nieuw, doelgericht ontwikkelend menselijk leven

De NPV vraagt Kamerleden in haar besluitvorming het uitgangspunt mee te nemen dat een embryo vanaf de conceptie volledig beschermwaardig is, een uniek mens in ontwikkeling. Een instrumentele fabricage van embryo’s, met als doel onderzoek en vervolgens vernietiging, doet afbreuk aan respect voor menselijk leven en de menselijke waardigheid.

  • Terughoudendheid en zorgvuldigheid bij besluitvorming over kiembaanmodificatie

De NPV streeft naar bewustwording onder de Nederlandse bevolking ten aanzien van de dilemma’s rond grootschalige embryokweek voor ontwikkeling van de techniek; kiembaanmodificatie. Daarom vragen we de Commissie de zoektocht naar alternatieven voor embryokweek te ondersteunen.

  • Geen vergoeding van IVF-draagmoederschap

Als algemeen uitgangspunt in de gezondheidszorg geldt dat medische interventies die verricht worden bij mensen zonder medische indicatie, niet worden vergoed vanuit het basispakket. In lijn met dit uitgangspunt pleit de NPV voor een handhaving van de vergoeding van IVF enkel bij medische indicatie.

  • Volledige voorlichting over abortus

De NPV vraagt de Kamercommissie goede voorlichting aan vrouwen te regelen die in een noodsituatie verkeren en daarom een abortus overwegen. Duidelijk zicht op alternatieven is noodzakelijk voor iedere vrouw om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Dit wordt echter vaak niet besproken bij de huisarts of abortuskliniek.

Lees de volledige brief.

Inbreng NPV voor AO Medische ethiek