‘Een embryo is menselijk leven. Daar ga je zorgvuldig mee om’

28 januari 2020

NPV over verruiming embryowet bij Dit is de Dag

Onlangs heeft de Tweede Kamer besloten de Embryowet te verruimen. In de Embryowet staat beschreven wat wel en niet mag met embryo’s. Afgelopen week is daar weer iets aan toegevoegd: in enkele gevallen is het mogelijk om het geslacht van het embryo te selecteren dat in de baarmoeder geplaatst wordt tijdens Preïmplantatie Genetische Diagnostiek (PGD, ook wel embryoselectie genoemd). Dat is een behandeling voor ouders die graag een kind willen, maar geen ernstige erfelijke ziekte aan hun kind willen doorgeven. Via IVF kunnen een aantal embryo’s ontstaan. Er wordt dan één embryo zonder aandoening gekozen voor plaatsing in de baarmoeder.

Het was eerder al mogelijk om het geslacht van een embryo te kiezen wanneer een erfelijke ziekte alleen bij jongens of alleen bij meisjes tot uiting komt. Zoals de Duchenne spierdystrofie, een erfelijke ziekte die voornamelijk bij jongens voorkomt. Maar nu is het ook mogelijk het geslacht van een embryo te kiezen wanneer de kans op het ontwikkelen van een erfelijke ziekte niet voor beide geslachten gelijk is.

Verschuiven van grenzen 

De NPV vindt de verruiming van de Embryowet niet alleen onnodig, maar ook zorgwekkend. Een embryo is menselijk leven. Daar ga je zorgvuldig mee om. Embryo’s creëer en vernietig je niet doelbewust. Ook IVF is belastend voor vrouwen. We weten inmiddels dat grenzen continue verschoven worden. Willen we elke ziekte straks ‘uitselecteren’ in een petrischaaltje en is gewoon zwanger worden straks verleden tijd?

Elise van Hoek gaf namens de NPV een reactie op de verruiming van de Embryowet bij radioprogramma Dit is de Dag. Ook was zij te gast bij Family7. Deze uitzending is hier terug te zien. Donderdag schrijft zij hierover een weblog.

‘Een embryo is menselijk leven. Daar ga je zorgvuldig mee om’