Met ADR wordt getornd aan het fundament van individuele vrijheid

13 februari 2018

Vandaag is in de Eerste Kamer gestemd over het initiatiefvoorstel-Pia Dijkstra over het opnemen van een actief donorregistratiesysteem (ADR). De uitkomst: 38 leden van de Eerste Kamer stemden voor een ADR-systeem, 36 tegen. Daarmee is deze wet nipt aangenomen. De NPV ziet in dit besluit een belangrijke schending van het recht op lichamelijke integriteit. Met deze wet wordt getornd aan het fundament van individuele vrijheid. Een keuze over orgaandonatie is niet een zaak van de overheid, maar van burgers onderling.

Vandaag werd in de Eerste Kamer besloten tot een wijziging van de Wet op de Orgaandonatie (Wod). Deze wet regelt de centrale registratie van wilsbeschikkingen, rechtvaardige verdeling van de beschikbaar gekomen organen en weefsels, rechtszekerheid aan betrokkenen en het voorkomen van handel in organen en weefsels, ook voor donatie bij leven. Tot op heden was er sprake van een toestemmingssysteem voor het ter beschikking stellen van organen na overlijden. Dit systeem wordt – door de uitkomst van vandaag – vervangen door een systeem van actieve donorregistratie.

In een ADR-systeem kan men dezelfde vier keuzes vastleggen als in het toestemmingssysteem: (1) ik geef toestemming, (2) ik geef geen toestemming, (3) mijn nabestaanden beslissen, of (4) een specifiek persoon beslist. Indien men niet reageert op dit formulier, wordt men volgens het nieuwe ADR-systeem geregistreerd als persoon die ‘geen bezwaar’ heeft tegen orgaandonatie. Deze wetswijziging moet mensen stimuleren om actief na te denken over hun keuze met betrekking tot orgaandonatie. Ook zouden nabestaanden en medische professionals worden ontlast.

Esmé Wiegman: ‘Het doneren van organen uit naastenliefde is waardevol en betekenisvol. Met de invoering van een ADR-systeem wordt getornd aan het fundament van individuele vrijheid. De NPV is van mening dat de overheid principieel een stap te ver gaat door een keuze over orgaandonatie af te dwingen. Wij hebben altijd voorgestaan dat de vraag naar orgaandonatie geen vrijblijvende vraag mag zijn. Wij zullen ook na deze wetswijziging mensen blijven stimuleren om het gesprek over orgaandonatie te voeren met familie en naasten en een keuze vast te leggen in het donorregister.’

 

Met ADR wordt getornd aan het fundament van individuele vrijheid