Meer anticonceptie leidt niet tot minder abortussen

15 juni 2017

Opmerkelijke conclusie uit Brits onderzoek naar tienerzwangerschappen

‘Als de pil maar makkelijk en gratis te krijgen is, worden minder vrouwen ongewenst zwanger en vragen ze niet om abortus‘.  Deze bewering lijkt logisch, en wordt daarom ook vaak gebruikt om abortus terug te dringen. Maar de praktijk is anders, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Meer anticonceptie  heeft niet geleid tot minder abortussen onder Britse tieners, integendeel.

Uit een onderzoek in Groot-Brittannië, gepubliceerd in de Journal of Economics, blijkt dat minder voorlichting en minder gratis anticonceptie juist hebben geleid tot een opmerkelijke afname van het aantal tienerzwangerschappen. Dat is zelfs gedaald tot het laagste niveau sinds 1969.

Om het grote aantal tienerzwangerschappen aan te pakken, heeft de Britse regering in 1999 een omvangrijk programma gelanceerd. Het percentage tienerzwangerschappen bleef echter ongeveer constant tot 2008. Als gevolg van de financiële crisis in dat jaar was er minder geld beschikbaar voor voorlichting over en promotie van anticonceptie. En vanaf 2010-2011 stopte de subsidie helemaal. Desondanks daalde het aantal abortussen tussen 2008 en 2014 met meer dan 40 procent.

De onderzoekers David Paton en Liam Wright analyseerden in 149 plaatsen het aantal tienerzwangerschappen. Maar steeds kwamen ze tot dezelfde conclusie: ingrijpende bezuinigingen in voorlichtingsprogramma’s over anticonceptie lieten een aantoonbare vermindering van abortus- en zwangerschapspercentages bij tieners zien. De onderzoekers waren zo verrast dat ze op zoek gingen naar verklaringen.

Een van die verklaringen ligt voor de hand: als je makkelijk of gratis toegang hebt tot anticonceptie, maakt dat de drempel lager om jonger of vaker seks te hebben.

 

 

Meer anticonceptie leidt niet tot minder abortussen