NPV: genoeg argumenten om vast te houden aan de huidige beraadtermijn

02 juni 2021

Recent diende Kamerlid Rob Jetten (D66) een voorstel in om de verplichte minimale beraadtermijn voor de afbreking van zwangerschappen af te schaffen. Op dit moment duurt deze bedenktijd voor abortus minimaal 5 dagen. Het voorstel vraagt niet 0m de beraadtermijn helemaal af te schaffen, maar om deze flexibel te maken. Maar een vaste beraadtermijn heeft veel voordelen, zegt de NPV in een brief hierover naar de vaste Kamercommissie Volksgezondheid, welzijn en sport.

Een belangrijk argument voor de wetswijziging is de tweede evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap, die is uitgevoerd in 2019-2020. De NPV heeft daar al eerder kritiek op geuit: er is veel meer onderzoek nodig. Er zijn maar weinig hulpverleners en vrouwen ondervraagd voor de evaluatie en de visie van vrouwen op de beraadtermijn is al helemaal niet onderzocht. Tegelijkertijd heeft een vaste beraadtermijn veel beter bij een zorgvuldige omgang met een vrouw en haar ongeboren kind. Enkele aandachtspunten:

  • De vaste beraadtermijn past bij de doelstelling van de Wet afbreking zwangerschap om (ook) ongeboren leven te beschermen.
  • De vaste beraadtermijn biedt ruimte voor een weloverwogen beslissing en helpt om te voorkomen dat vrouwen achteraf liever een ander besluit hadden genomen.
  • De vaste beraadtermijn is belangrijk voor élke vrouw: een op de tien vrouwen geeft aan dat abortus niet haar eigen keuze was.
  • De vaste beraadtermijn is een belangrijk signaleringsmoment: de beraadtermijn kan beter worden benut. Bijvoorbeeld door alternatieven te benoemen of te zoeken naar een andere oplossing voor de problemen waarmee de vrouw kampt.
  • Zorgverleners zijn overwegend positief over een vaste beraadtermijn: het voorkomt volgens hen een impulsieve beslissing.

De NPV hoopt dat de Kamer de zorg voor moeder en kind vooropzet.

Klik hier om de hele brief te lezen.

NPV: genoeg argumenten om vast te houden aan de huidige beraadtermijn

Instead of show do a slideDown function