Zoeken
A A A
headerbeeld

Natuurlijke methodes

De meeste natuurlijke methodes van anticonceptie zijn gebaseerd op het principe van de periodieke onthouding. Je hebt dan geen gemeenschap rond de eisprong van de vrouw.  Het is daarbij belangrijk om je eigen cyclus goed te kennen, omdat het tijdstip van zwanger worden daarvan afhangt.

Kalendermethode

Je berekent de periode in je cyclus waarin je zwanger kunt raken door een aantal maanden je cyclus bij te houden. Je vruchtbare periode begint negentien dagen voor het einde van de kortste cyclus en duurt t/m tien dagen voor het einde van de langste cyclus. Deze methode is niet erg betrouwbaar.

Temperatuurmethode

Na de eisprong gaat je lichaamstemperatuur met zo’n 0,3-0,5 graden Celsius omhoog. Rond deze stijging kan de eicel tot 24 uur lang bevrucht worden, daarna niet meer. Om deze methode te kunnen gebruiken, moet je je temperatuur een aantal maanden regelmatig meten. Deze methode is niet erg betrouwbaar.

Ovulatiemethode van Billings

Voor deze methode houd je én de kalender én temperatuurschommelingen bij. Bovendien kijk je ook naar fysieke veranderingen (zoals het slijm in de baarmoedermond). De Billings-methode is wetenschappelijk op juistheid getoetst.

Sensiplan

Sensiplan leert je om met hulp van allerlei lichaamssignalen de vruchtbare dagen in je cyclus te bepalen. Hiervoor moet je wel enige kennis hebben van de biologische processen in het lichaam van een man en een vrouw. Bovendien kost het enige leertijd om de signalen goed te kunnen onderscheiden. De Duitse methode is wetenschappelijk getoetst. Je kunt de methode via een cursus leren kennen.

FertilityCare Gezinsplanning

FertilityCare helpt je om de vrouwelijke cyclus in beeld te brengen, zodat je goed weet wanneer je wel en niet vruchtbaar bent. De methode besteedt ook aandacht aan andere facetten van de mannelijke en vrouwelijke vruchtbaarheid. FertilityCare is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten over vruchtbaarheid en gynaecologische gezondheid. Net als bij Sensiplan kun je de methode via een cursus leren kennen.

Coïtus interruptus

Hierbij gaat de man vlak voor de zaaduitstorting uit de vrouw. Deze methode is erg onbetrouwbaar, omdat een vrouw ook zwanger kan raken van het voorvocht van de man.

Coïtus reservatus

Ook wel (slow seks) genoemd. Hierbij vind geen zaaduitstorting plaats. Deze methode is niet erg betrouwbaar.

Christelijke visie

Periodieke onthouding past goed binnen een christelijke visie op de beschermwaardigheid van het leven. Met deze methode kies je er bewust voor om de vruchtbare dagen te vermijden, zodat er geen conceptie plaatsvindt. Het leven van een embryo is hier niet in het geding. Het is wel goed om je te realiseren dat er een kans bestaat op een zwangerschap: kun je daarvoor openstaan, als het zover komt? De natuurlijke methodes vragen ook zorgvuldigheid en planning. Dat kan best spanning veroorzaken. Je kunt samen bespreken hoe je hier goed mee kunt omgaan.

Vragen over (de werking van) natuurlijke methodes in uw eigen situatie? Neem contact op met de NPV-Advieslijn voor advies op maat!