Zoeken
A A A
headerbeeld

Wat doet de NPV?

Zorg voor het leven

Het leven is een gave van de Schepper zelf. Dat leven is kostbaar; van het allerprilste begin tot aan het einde. De NPV komt op voor het mensenleven. Op deze pagina geven we het antwoord op de vraag: wat doet de NPV eigenlijk?  U leest wat ons inspireert tot dit werk en hoe u mee kunt doen.

Onze missie

De NPV is een christelijke beweging. Zij erkent de Bijbel met de daarin geboden zorg voor het leven als grondslag voor al haar activiteiten.

Vanuit de waarden ‘beschermwaardigheid’, ‘solidariteit’ en ‘zorgzaamheid’ vormt de NPV haar gedachtegoed over medische ontwikkelingen die vanuit de christelijke ethiek doordenking en duiding vragen.

De NPV draagt haar gedachtegoed – samengevat in de lijfspreuk zorg voor het leven – uit, stelt dat aan kerk, samenleving en overheid beschikbaar en geeft dat praktisch vorm. Zo biedt de NPV vanuit christelijk perspectief houvast en uitzicht in de zorg voor het leven, vanuit de overtuiging dat elk leven beschermwaardig is vanaf het prille begin tot en met het einde.

Drie diensten, één NPV

Persoonlijk advies en toerusting
De medewerkers van de NPV-Advieslijn bieden een luisterend oor en ruimte voor een goed gesprek over de medisch-ethische vragen in de zorg. Ook organiseert de NPV speciale toerustingsavonden waarop moeilijke medisch-ethische thema’s aan bod komen. Het doel van de NPV hiermee is: jou zo toerusten dat je goede keuzes kunt maken.

Thuishulp
Een vrijwilliger van NPV-Thuishulp biedt bij een oudere of zieke praktische hulp aan huis, gezelschap en ondersteuning. Ook mantelzorgers kunnen rekenen op ondersteuning door de NPV. Daarbij werkt de NPV nauw samen met de professionele hulp. Door gezelschap en aandacht biedt de NPV een stukje extra zingeving aan het leven. Wilt u ook vrijwilliger worden?

Beleidsbeïnvloeding
De NPV is jouw stem in de samenleving. De NPV draagt uit dat het leven kostbaar is en beschermd moet worden en niet zomaar beëindigd door abortus of euthanasie. De afdeling Beleidsbeïnvloeding doet dit door te reageren op wetsvoorstellen, te participeren in werkgroepen, contacten te onderhouden met politici en andere beleidsmakers, door te publiceren in kranten en mee te werken aan tv-programma’s.

Lees hier het meerjarenbeleidsplan 2020 – 2023 van de NPV .

Drie diensten, één NPV

Betrokken
De NPV denkt mee en is dichtbij. Zowel publiekelijk in het landelijk en maatschappelijk debat, als individueel door persoonlijk advies bij medisch-ethische keuzes, door toerustingsbijeenkomsten of door de NPV-Levenswensverklaring.

Actief
Het bijzondere van de NPV is dat ze niet alleen met woorden opkomt voor de kwetsbaarheid van het leven, maar ook de daad bij het woord voegt. De NPV heeft niet alleen wat te zeggen; ze steekt ook haar handen uit de mouwen bijvoorbeeld door NPV-Thuishulp.

Deskundig
De NPV weet meer. De NPV is geworteld in de Nederlandse maatschappij. Juist de diversiteit aan activiteiten, zorgt ervoor dat de NPV een weloverwogen visie op zorg en medisch-ethiek heeft ontwikkeld.

Toegankelijk
Voor ieder mens geldt: er kan zomaar iets op je pad komen, dat maakt dat je besluiten moet nemen over zaken waar je nog nooit mee te maken hebt gehad. De NPV is er dan voor jou. Door te luisteren en mee te denken. Daar kun je op vertrouwen.

Wilt u meedoen?

Er zijn verschillende manieren waarop u mee kunt doen. Uw gebed is belangrijk voor alle afdelingen maar zeker voor de afdeling Beleidsbeïnvloeding.

Uw kwaliteiten als trainer of docent kunnen we regelmatig gebruiken bij cursussen en lezingen van Advies en Toerusting. Als er vacatures zijn kunt u ze hier vinden. En allerlei praktische hulp kunnen we gebruiken bij de afdeling Thuishulp. U kunt zich hier direct aanmelden als vrijwilliger, de aanvraag wordt doorgestuurd naar de NPV-afdeling bij u in de buurt.

Als vereniging en ‘goede doelen organisatie’ hebben we het liefst vaste en betrouwbare inkomsten. U kunt helpen met uw lidmaatschap of donateurschap.

Wilt u meedoen?

Hierom doet de NPV dit allemaal

Stuk voor stuk dragen deze activiteiten bij aan de zorg voor het leven en daarmee aan de missie van de NPV. In de samenhang van activiteiten zit de kracht van de NPV. Dat is wat we met uw hulp, steun en inzet doen: alles op alles zetten om mensen in kwetsbare posities te ondersteunen.

Anbi

De NPV heeft de ANBI status. Dat betekent dat giften in veel gevallen aftrekbaar zijn van de belasting.

Wat kunt u op deze website doen:

Gevonden wat u zocht?

De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?

Steun de NPV en doneer nu online!