Keuzehulp 'Tijdig nadenken over het levenseinde'

Het is goed om na te denken over hoe we de dingen wel en niet willen als we ouder worden, ziek zijn, gaan sterven. De meeste mensen staan hier van tijd tot tijd wel even bij stil. Maar erover spreken, dat is niet altijd zo vanzelfsprekend.


Weten uw kinderen – als u die mag hebben – wat u wilt? Weet uw (huis)arts van uw wensen? En als je jong bent, weten dan je ouders hoe jij in het leven staat? Wat voor jou belangrijk is? Het gesprek aangaan is moeilijk. Want: waar ga je het over hebben? Wat kun je allemaal regelen? En hoe praat je er op een goede manier over? De NPV-keuzehulp ‘Tijdig nadenken over het levenseinde’ kan u hierbij helpen.

Heeft u al een account voor een van de keuzehulpen?

Dan kunt u direct inloggen. Lukt het niet met inloggen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen.

Heeft u nog geen account? Meld u dan direct aan en ga aan de slag.

Klik hier

Informatie

Het is zinvol om na te denken én te spreken over later. Als u nú de tijd neemt om na te denken over levensvragen, kunt u dat in alle rust doen. Samen met de mensen die u dierbaar zijn.
De keuzehulp kunt u zien als een online cursus die inzicht geeft in wat voor u belangrijk is en welke keuzes daar vervolgens bij passen. In de keuzehulp vindt u filmpjes, ervaringsverhalen, opdrachten en veel informatie.

We laten bijvoorbeeld zien hoe mensen die zelf een behandeling hebben ondergaan en te maken kregen met levensvragen, met hun situatie zijn omgegaan en welke vragen zij hadden. Ook vertellen artsen over thema’s waar veel vragen over zijn, zoals morfine of  palliatieve sedatie.

De keuzehulp bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Keuzes rond het levenseinde
  • Hoe maakt u keuzes?
  • Wie betrekt u bij uw keuzes?
  • Hoe wilt u de laatste levensfase het liefst doorbrengen?
  • Wat is er mogelijk rondom het levenseinde?
  • Waar kunt u van tevoren al over nadenken? En hoe gaat u in gesprek met familie, naasten en (huis)artsen?

Als u een account heeft aangemaakt, blijft de keuzehulp altijd voor u beschikbaar. We raden aan om de keuzehulp niet in een keer te doen. Het maken van de keuzehulp kost ongeveer een halfuur per onderdeel. De keuzehulp werkt het beste op een pc, laptop of (grote) tablet.

Ervaringen

Het was enorm fijn voor ons om samen te komen tot verdieping en verder nadenken. De filmpjes en interviews hebben ons erg geholpen!

Hoewel ik op dit moment gezond ben en relatief jong, besef ik dat dit van het ene op het andere moment anders kan zijn.

Ik geloof dat deze keuzehulp mensen echt op weg kan helpen in hun zoektocht naar wat goed en van belang is als het gaat om het levenseinde.

Veelgestelde vragen

Bent u uw wachtwoord of gebruikersnaam vergeten? Klik dan in het inlogscherm op ‘Inloggegevens vergeten’.
Is er iets anders aan de hand? Bekijk dan een van de andere veelgestelde vragen.

Het kan tot 24 uur duren voor de activatie-e-mail is verzonden. Af en toe komt deze in de map ‘Ongewenste berichten’ of ‘Spam’ terecht. Is de e-mail na een dag nog niet binnen? Stuur een e-mail naar elearning@npvzorg.nl, dan helpen we u daar verder.

Probeer de link handmatig te kopiëren en plakken in uw browser. De keuzehulp werkt het beste in Google Chrome (op een computer of laptop).
De activatielink moet binnen 10 dagen worden gebruikt. Bent u te laat met het activeren? Stuur een e-mail naar elearning@npvzorg.nl, dan maken we een nieuwe activatie-e-mail voor u aan.

Probeer een andere wachtzin in te stellen. Tip: gebruik geen spaties, hoofdletters of vreemde tekens zoals ! of @. En schrijf alles aan elkaar. Bijvoorbeeld: mijnkatheetpim

Probeer de pagina te vernieuwen of maak de keuzehulp in een andere browser. Tip: de keuzehulp werkt het beste in Google Chrome op een pc of laptop.

Ga naar https://ehealth.npvzorg-serviant.nl om opnieuw in te loggen. Het programma heeft onthouden waar u bent gebleven.

Jazeker! Ga naar https://ehealth.npvzorg-serviant.nl, log in zoals u gewend bent en klik in het menu op de knop ‘Beschikbaar’. U ziet dan de andere keuzehulpen en kunt deze direct maken.

Nee, we vinden het belangrijk dat u een eigen keuze maakt. De informatie en de antwoorden die u gaf in de keuzehulp kunnen u daar wel bij helpen. Zet uw eigen antwoorden eens naast elkaar of praat erover met uw naaste(n) of (huis)arts. Weet u het nog niet zo goed? U kunt altijd doorpraten bij de NPV-Advieslijn.

We laten in de keuzehulp zien welke verschillende standpunten er ingenomen kunnen worden op basis van een Bijbelse visie. De NPV maakt zelf geen keuze binnen die verschillende opvattingen.

Meer weten?