Een steuntje in de rug nodig? Dan bent u bij de vrijwillige (terminale) thuishulp van de NPV aan het juiste adres. Met verspreid over het land 6.000 vrijwilligers zetten we ons in voor onze medemens. NPV-Thuishulp is er voor iedereen. Het maakt niet uit of u wel of geen christen bent, wel of geen lid bent van de NPV; iedereen kan een beroep doen op ons.
De vrijwillige thuishulp van de NPV wordt gegeven door vrijwilligers van onze lokale afdelingen. Een aantal NPV-afdelingen biedt ook vrijwillige terminale thuishulp. Dit gaat om het ondersteunen van mensen in de terminale fase en hun familieleden. De zorg in de laatste levensfase wordt vaak geboden door de mantelzorger. Als dat nodig is, kan er in Nederland daarnaast een beroep gedaan worden op thuiszorg. Toch kan het zijn dat er in de terminale levensfase, ondanks de mantelzorg en de thuiszorg, nog extra hulp wenselijk is. Onze getrainde NPV-vrijwilligers zijn graag bereid om deze hulp te verlenen.
Onze hulp wordt niet gegeven als vervanging voor taken die zorgverleners uitvoeren, maar aanvullend daarop als een steun in de rug zijn voor mantelzorgers. U kunt hierbij denken aan:
Als u hulp nodig hebt, wil de NPV u zo goed mogelijk van dienst zijn. Bent u benieuwd of u in uw woonplaats ook gebruik kunt maken van de thuishulp of terminale thuishulp van de NPV? Zoek dan naar een afdeling bij u in de buurt en informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden. De coördinator van de vrijwilligers zal vervolgens persoonlijk contact met u opnemen, om uw hulpvraag zo helder mogelijk te krijgen. De coördinator schat uw hulpvraag in en gaat op zoek naar een vrijwilliger die bij u past of naar mensen uit uw eigen netwerk die u kunnen helpen. In overleg met u bepaalt de coördinator wie er wordt benaderd. Als er een vrijwilliger is gevonden, volgt er een kennismakingsgesprek waarop van beide kanten ‘ja’ of ‘nee’ gezegd kan worden. Gaan beide partijen akkoord, dan gaat de vrijwilliger aan de slag. De coördinator houdt contact met u (hulpvrager) en vrijwilliger en er wordt een termijn afgesproken wanneer de hulpvraag wordt geëvalueerd.
Meta Jongeneel en Klarie Aantjes, coördinatoren van NPV-afdeling Graafstroom, zijn al jarenlang coördinator; Meta zelfs vanaf het eerste uur. Onder hun leiding zetten zo’n
zestien vrijwilligers zich in voor de terminale thuishulp in de regio.
In de uitgave van het NPV-ledenmagazine ZORG van juni 2024 verscheen een interview met deze dames. Lees het artikel Waken bij een wildvreemde.
Wilt u iets doen voor een ander? Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Jonge én oudere vrijwilligers zijn welkom bij de NPV!
meer informatie en aanmeldingIk ben mantelzorger en ook kostwinner. Dat is een pittige combinatie. Ik ben dankbaar dat de vrijwilligers van de NPV mij helpen bij het doen van mijn tuin en boodschappen. Dat maakt écht verschil!
Mijn vrouw heeft een psychiatrische ziekte. Ik vind het bijzonder dat twee vrijwilligers iedere week met haar gaan wandelen, zodat ik even tijd voor mezelf heb.
We wilden graag dat vader thuis kon sterven. Omdat we wisten dat de NPV-vrijwilligers ons konden ondersteunen, hebben we vader vanuit ziekenhuis naar huis laten overbrengen. Uiteindelijk hebben we vader zelf kunnen begeleiden. Maar het was veel waard om de NPV-afdeling als ruggensteun te hebben!
Hoe kan vrijwilligerswerk eruit zien? In dit filmpje, waarin koffie drinken centraal staat, krijgt u daar een indruk van.