Zoeken
A A A
headerbeeld

Campagne

De NPV voert een campagne tegen eenzaamheid en vóór waardig ouder worden. Op deze pagina bieden we inspiratie. Ook vragen we u om uw goede ideeën te delen. Maar misschien wilt u liever direct het (gratis) boekje Schatzoeken bestellen.

Nederland Eenzaamheidsvrij

Eenzaamheid is voor niemand goed, het kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Elk mens is waardevol en gemaakt om in verbinding te leven met anderen. Een gebrek aan verbinding lijkt zelfs een reden te zijn dat mensen een ‘voltooid leven’ ervaren en verlangen naar de dood.

Op deze pagina willen we u inspireren om de schat in die ander te zoeken. U helpt al als u deze video wilt delen via uw eigen sociale media kanalen.

Campagne tegen eenzaamheid 2019
Op social media hebben we met een stripverhaal aandacht gevraagd voor de Week tegen Eenzaamheid 2019.

Stop eenzaamheid zelf!
Voor veel mensen is een leuke activiteit niet voldoende om eenzaamheid aan te pakken. Om die reden heeft Lelie Zorggroep een werkboek ontwikkeld voor mensen die hun eenzaamheid te lijf willen gaan: Stopeenzaamheidzelf. In veel gevallen zal zo’n werkboek beter werken als iemand begeleiding biedt bij het doorwerken ervan. Hip Veenendaal, de NPV en Lelie Zorggroep hebben daarom gezamenlijk een e-learning voor vrijwilligers ontwikkeld rondom het werkboek.

Het werkt als volgt: de hulpvrager kan via de website stopeenzaamheidzelf.nl een werkboek aanvragen.
In de Week tegen Eenzaamheid (1 tot 8 oktober 2019) is dat werkboek gratis, normaal kost het € 9,95.

Voor de vrijwilliger
De vrijwilliger kan zich op dezelfde site aanmelden voor de e-learning en ontvangt dan een aantal emails met modules die hij kan doorwerken. De e-learning is helemaal rondom het werkboek opgebouwd en geeft achtergrondinformatie bij de opdrachten.
Ook vrijwilligers die nog geen hulpvrager hebben gevonden, of hulpvragers die geen vrijwilliger hebben, kunnen zich aanmelden. We gaan dan proberen een koppeling te maken.
Het is best spannend of dit allemaal lukt. Het is daarom ook een proef. Aan het einde van het jaar evalueren we hoe we dit verder het beste kunnen organiseren.

Voor meer informatie en het aanvragen van de e-training: stopeenzaamheidzelf.nl

Campagne tegen eenzaamheid 2018
De campagne wordt gehouden rond het werkboekje Schatzoeken. In juli en augustus hebben veel mensen al een pre-order geplaatst. Ondertussen is het boekje leverbaar en zullen we het gaan verzenden. Wilt u het boekje ook ontvangen? Op deze pagina kunt u er meer over lezen en direct het boekje bestellen.

Hoe kunt u aansluiten bij deze campagne?
Met het boekje Schatzoeken in de hand kunt u zelf maar ook als kerk, als vereniging of als gezin aan de slag gaan. De ‘schat in de ander zoeken’, in het boekje leest u er alles over. Is het nodig in uw woonplaats? Vast! Op www.kvnog.nl en hier kunt u kijken hoe het met de eenzaamheid is gesteld in uw woonplaats.

Ondersteuning
Wanneer je met een groep met Schatzoeken aan de slag gaat, kan de NPV aan 10 groepen extra begeleiding en ondersteuning bieden. Denk bijvoorbeeld aan een workshop in je gemeente, of coaching en meedenken in je project. Wees er dus snel bij en laat ons weten met welke groep je iets wilt doen!

Vrijwilligers en kerken
Waarom begint de NPV via vrijwilligers en kerken een campagne? Heel eenvoudig: omdat eenzaamheid een ingewikkeld en groot maatschappelijk probleem is en de NPV vooral unieke ingangen heeft via haar vrijwilligers en (aangesloten) kerken.

Bestel het boekje hier

Ideeën voor gemakkelijk te realiseren acties

Misschien kent u het wel: het openluchtcafé. Overal in Nederland zetten mensen de bankjes buiten en iedereen of soms een bepaalde doelgroep is van harte welkom. Ook kerken zetten hun kerkbanken buiten. Soms gewoon gezellig samenzijn, soms met een pan zuurkool. Er zijn ‘bankjes’ waar gewoon gezellig oude plaatjes gedraaid worden. Kijk op www.bankjescollectief.nl voor inspiratie.

Meet & (Gr)eet gebeurt ook al in veel kerken: jong en oud eten één keer in de maand met elkaar in vaste eetgroepen. Of gezinnen nodigen een ouder echtpaar of iemand die alleen woont uit om samen te eten of koffie te drinken.

Facebook heeft een flinke opmars beleefd onder met name ouderen. Mensen zoeken contact en gezelligheid via online netwerken. Als uw kerk ook een Facebookpagina heeft kunt u overwegen ook een besloten groep op te zetten waarin u het gesprek op gang kunt houden met uw kerkgenoten.

Kerstdiner tegen eenzaamheid: ’Stoel Vrij’ stimuleert lokale, regionale en landelijke maatschappelijke organisaties en instellingen hun netwerk in te zetten om eenzame mensen uit te nodigen voor een kerstdiner in huiselijke sfeer.

Ideeën voor gemakkelijk te realiseren acties

Ideeën die Schatzoekers opstuurden:

Music evening playing old hits – Vanuit Johannesburg kwam het goede idee om een muziekavond te organiseren voor ouderen om muziek te luisteren uit hun eigen tijd. Dat kan vast ook met jonge mensen, dacht deze tipgever uit Zuid-Afrika. En een mix van jong en oud dachten wij zelf: waar vinden we de verbinding in de muziek?

Ideeën om actief de verbinding te blijven zoeken:

Overblijfopa – Een  70’er schreef hoe hij er actief voor zorgt dat hij zich niet eenzaam voelt. Hij is een aantal keer per week ‘overblijfopa’ op de basisschool bij hem in de buurt. Waarschijnlijk kan iedere school wel overblijfmedewerkers gebruiken. Het levert nieuwe contacten en een hoop vrolijkheid op.

Huis, tuin en keukenacties

Zout strooien – Het CDA in Ermelo bracht het zoutstrooien tijdens de gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht. Tijdens gladheid neemt het gevoel van eenzaamheid bij ouderen en mensen die slecht ter been zijn toe. Ze moeten immers binnen blijven. Zout strooien bestrijd niet alleen de gladheid, ook de eenzaamheid. Zout is te koop in iedere bouwmarkt en vaak delen gemeentes gratis zout uit.

Honden uitlaten – Heeft u een hondje maar werkt u regelmatig buiten de deur? Misschien woont er in uw straat wel iemand die de hond te spelen wil hebben of wil uitlaten. Zie ook stichting OOPOE. Of misschien ziet u regelmatig iemand een hond uitlaten, waarom loopt u niet gezellig even mee? Samen boodschappen doen is net zo’n idee.

Pakketjes – Hoe vaak bestelt u een pakketje en bent u niet thuis als het bezorgd wordt? Misschien kunt u één van uw buren te vragen of u het pakketje bij hen mag laten bezorgen. Met als gevolg een klein gesprekje bij de deur, das toch weer verbinding.

 

Huis, tuin en keukenacties

U had al veel ideeën!

Sommige mensen die het boekje Schatzoeken hebben aangevraagd hadden hele leuke plannen voor deze campagne. Zo was er iemand die schreef dat ze het boekje wilde gebruiken in de werkgroep ‘Pastoraat’ om zo de eenzaamheid voor het voetlicht te brengen.

Een ander wilde goede inspiratie en moed halen uit het boekje om de mensen in haar appartementencomplex aan te spreken. Mensen van wie ze het idee had dat ze wel eens die belangrijke verbinding met anderen zouden kunnen missen. Wat kan ik doen?

Heeft u nog een goed idee? Zet het in het formulier hiernaast. Wij bekijken het en nieuwe ideeën krijgen een plekje op deze pagina. Het mag een compleet uitgewerkt idee zijn maar ook een manier van werken, doelgroep etc.

Boekje schatzoeken nog bestellen?


Ja, ik geef de NPV toestemming mijn gegevens te verwerken en te gebruiken voor registratie en informatie rondom de NPV-campagne tegeneenzaamheid 2018. De NPV doet dit in overeenstemming met de privacyverklaring.

Speciaal voor jongeren

Jop
Op de website van JOP (JOng Protestant) kwamen we een aantal mooie werkvormen speciaal voor jeugd en jongeren tegen. Want eenzaamheid is ook bij jongeren een groot probleem. Het zou mooi zijn als jongeren verbinding zouden kunnen maken met andere jongeren. Bekijk hier de werkvormen van JOP. (En stuur ons na afloop een verslagje!)

Connect Generations
Jorin woont in een zorgcentrum. In ruil voor een lage huur geeft hij de bewoners tijd en aandacht. Een win-win situatie en iedereen geniet ervan. Lees zijn verhaal en ontdek hoe jij hetzelfde zou kunnen doen.

Voelt u zich eenzaam?

Misschien voelt u zich eenzaam en zou u willen weten hoe u verbinding met anderen kunt zoeken en vinden. Het vraagt misschien wat moed, maar via www.kluppen.nl kunt u anderen met dezelfde interesses op het spoor komen om samen activiteiten te ondernemen.

En houdt u ervan om musea te bezoeken? Via www.museumjaarkaart.nl kunt u onder de knop ‘museummatch’ een match proberen te maken met anderen die net als u af en toe eens cultuur willen snuiven.

Heeft u geen vervoer en blijft u daarom veel binnen? Ook zonder de ‘Wmo-taxi’ kunt u toch naar buiten. Op veel plaatsen is er een vervoersdienst door vrijwilligers actief. Automaatje bijvoorbeeld van de ANWB, of een vervoersdienst van de welzijnsorganisatie of NPV in uw woonplaats. Via NLvoorelkaar zijn ook vrijwilligers te vinden en daar kunt u ook een oproepje plaatsen als u bepaalde hulp zou willen.

Voelt u zich eenzaam?

Nog meer ideeën

Sofie aan tafel

Een mooi evenement dat onbekenden bij elkaar aan tafel brengt. Zeker te gebruiken in de strijd tegen eenzaamheid. lees maar

Resto van Harte

Samen eten maar ook genieten van muziek en cultuur. Vrijwilligers, verse groenten en een hoop gezelligheid. Dat is Resto van Harte. Ter inspiratie voor uw eigen ideeën.

Activiteiten voor ouderen

In Ermelo organiseert de NPV-afdeling uitjes voor mensen met een klein sociaal netwerk. Bekijk het filmpje op onze Youtube pagina.

Meer weten over eenzaamheid:

Uw donatie helpt ook!

Lukt het u niet om in praktische zin iets te ondernemen tegen eenzaamheid? Steun dan onze campagne zodat we nog meer kunnen doen en ook meer initiatieven professioneel kunnen ondersteunen. Iedere donatie of gift is welkom.

Gevonden wat u zocht?

De NPV is er om u van goede informatie te voorzien. Wilt u ons helpen om daar ook in de toekomst mee door te kunnen gaan?

Steun de NPV en doneer nu online!

Wilt u toestemming geven voor cookies?

De NPV maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken een reactie via social media te plaatsen en om de ingevulde contactformulieren op de juiste wijze te kunnen verwerken. Hieronder kunt u toestemming geven voor het plaatsen van cookies. Wilt u meer weten over uw privacy bij de NPV? Lees dan de privacy- en cookieverklaring of neem contact op via privacy@npvzorg.nl.